Zahrada jako rozhraní mezi architekturou a krajinou

Laura Kučerová
9. Říjen 2015

Lokalita: Palkovice, Moravskoslezský kraj
Autor: Ing. Magda Cigánková Fialová (ZAKA22)
Realizace: Ivánek-Zeman v.o.s.


 

Oáza klidu a pohody. To je snem každého z nás. Někteří od každodenního shonu utíkají relaxovat do okolní přírody, jiným se tento luxus nabízí přímo pár metrů od jejich domova. Stačí pouze otevřít francouzské dveře, udělat dva, tři kroky a můžete načerpat novou energii. Protože interiér vašeho domu není přesně definovanou plochou, jež by určovala „rekreační zónu“. Hranice s exteriérem se stírají a vzniká tak vzájemně propojený organismus, jehož srdce tepe životem.

 

Zhmotnění této myšlenky se podařilo dosáhnout architektům z ateliéru ZAKA22 v jejich projektu, který byl realizován v roce 2008. Zahrada v podhůří Beskyd koresponduje jak se stávající stavbou, tak i s malebnými vrcholky hor, které vytváří decentní pozadí k nespoutané výsadbě kolem rodinného domu. Ladně tvarované linie záhonů a jezírka dodávají přírodní charakter, který je navíc umocněn výběrem rostlin. Nenaleznete zde žádné pitoreskní bochánky jehličnatých kultivarů, ale vzrostlé listnaté stromy, které svým habitem utváří jakousi „vnitřní krajinu“ obklopenou venkovním světem. A není se co divit. Na ploše necelých 40 arů mohli projektanti načrtnout rozsáhlý koncept, měnící se s různých úhlů pohledu.

 

Vilku obklopují pestré květy levandulí, denivek, rudbekií a gaury, jež jsou oživeny stříbřitým listem kostřavy a jinými travinami. Rostliny kolem plotu hrají bohatou škálou barev a tvarů. Nízké keře doplňují husté porosty kakostů, kontryhelu a břečťanu, na ně navazují vyšší okrasné trávy, hortenzie a kaliny. Závěr dodává zídka z cihel, skrytá pod smrky a dřevinami měnící barvu svého listoví na podzim.

 

Stále nás má zde co překvapovat. Je to jako procházka, kde neustále objevujete něco nového. Rozsáhlá dispozice zahrady umožnila navrhnout jak intimní, stinná zákoutí, tak i otevřené prostranství pro hry s dětmi. A možná právě pro všechny výše uvedené aspekty získala tato realizace 1. místo v soutěži „Zahrada desetiletí“ a 3. místo v Zahradě roku 2008.