Z postele rovnou do koupele aneb trend bezprostředních koupelen

Kateřina Cibulková
13. Srpen 2018

Jistě mnoho lidí vnímá koupelnu jako místo nejvyšší intimity, kde nechtějí být rušeni. Místnost, která je silně spojena s tělesností, péčí o zevnějšek a částečně i odpočinkem se ale v moderních interiérech stále více obnažuje. Proč se ale dobrovolně vzdáváme soukromí zprůhledňováním, nebo i úplnou absencí stěn a dveří?

 

Nutno zmínit, že se jedná z velké části o koupelny, které přímo navazují, nebo jsou včleněny do ložnice. Z estetického hlediska je pak takové symbolické bourání stěn namístě a umožňuje vzájemné prolínání prostor. Nekompromisní stěny vizuálně neubírají z rozlohy pokoje a také bude spíše ochráněna jeho designová jednota. 

 

Pokud se jedná o soukromou koupelnu využívanou pouze partnery, má celá záležitost i psychologické opodstatnění. Odpadá stud a vzájemnému spříznění tak mohou ustoupit i pevné zábrany. Přesto je možné některé úseky vyžadující soukromí elegantně oddělit mléčným sklem, zrcadlem, roletou, paravanem, či nábytkem. 

K pocitu prostoru, který se v ložnici ocitá, ale svou průhledností jakoby neexistoval, ještě přispívá umístění židle z transparentního polykarbonátu.

Orámovaný výklenek s vanou a umyvadlem na sebe strhává pozornost a stává se praktickou a zároveň dekorativní složkou interiéru.

Hranice mezi územím obou místností se stírají v okamžiku, kdy nelze rozeznat, jedná-li se o koupelnu v ložnici, či naopak.