Z hospodářské budovy na pozemku vznikla velkorysá terasa

Pavla Kubu
17. Prosinec 2018

Rodinný dům ze 60. let minulého století prošel několika rekonstrukcemi. Původní jednoduchý jednopodlažní vesnický domek se neustále přizpůsoboval životu lidí v něm. Stále se měnící požadavky ho postupně přetransformovali do dvojpodlažního rodinného domu s obytným podkrovím. Bohužel ale nedisponoval přímým propojením obytného prostoru se zahradou. To se současní majitelé rozhodli změnit a ponechali proto nevyužívané hospodářské budovy na pozemku napospas architektům.


Autor: ARCHHOLIKS, s.r.o., www.archholiks.com

Lokalita: Kojatice, Slovensko


Majitelé toužili po terase a propojení interiéru s exteriérem. Vzhledem k tomu, že obývací pokoj byl orientován směrem do ulice, jedinou možností bylo využít polohu jídelny sousedící s hospodářskými budovami a orientovanou do zahrady. Logicky byla využita hospodářská budova hned vedle domu, která měla vyhovující proporce i krásný zdravý krov. Mohla tak vzniknout zastřešená terasa, kde je radost vypít si ranní kávu, i když venku prší. Další výhodou je prostornost terasy, takže často slouží pro pořádání rodinných oslav.

Objekt musel být nejdříve očistěn od stavebních nánosů za posledních 50 roků. Stará střešní krytina byla shozena a odkryl se zdravý krov, který se stal dominantním prvkem nové terasy. Perforací stěn a použitím netradiční střešní krytiny z polykarbonátu se terasa prosvětlila a vznikl tak plnohodnotný rodinný prostor využívaný za každého počasí.

 

Obvodové stěny zůstaly původní, byly pouze nově omítnuty nabílo. Krov byl vyčištěn a ošetřen olejem. Pod terasou se nachází pivnice, takže podlahu bylo třeba zateplit. Na izolaci se umístil rošt, paropropustná fólie a následně byla položena dřevěná podlaha z červeného smrku. Nová krytá terasa je důkazem toho, že i menší stavební úpravou může dům získat zcela novou kvalitu.