Y House: splněný sen

Dita Pfeferová
7. Květen 2018

Turecká architektonická kancelář Ofist se přes deset let věnuje realizacím různého charakteru, od kaváren a restaurací až po rezidenční prostory. Yasemin Arpac a Sabahattin Emir, kteří tvoří zmíněnou kancelář, se konkrétním realizacím věnují i v návaznosti na životní prostředí, tradice a zvyky.

 

Velkolepým rezidenčním projektem z jejich dílny je i takzvaný Y House. Je situován v Bodrumu, tureckém přístavním městě, které je bohaté na cestovní ruch. Právě situování domu utvářelo jeho koncept. Při návrhu byly užity inspirace orientální kulturou a jejím uměním, které je v Bodrumu viditelné a turisty hojně navštěvované. Stejně tak bylo přemýšleno i o materiálech, které jsou na domu aplikovány, a které vycházejí z geografických šířek zmíněného města i z jeho historie.

 

Luxusní rezidence poskytuje tedy nejen úchvatný výhled na město a moře, ale vysoký standart moderního bydlení. Vytvoření domu ulehčil architektům i fakt, že jeho objednavatel, v návaznosti na vlastní profesní zkušenosti, dokázal velice dobře definovat svůj sen, přesněji obraz vysněného domu. Mezi moderním vybavením se vyjímají prvky převzaté z místní architektury, jako například strukturované stopy, kamenné stěny, nebo dekor látek. Chladný kámen na stěnách, industriální kovové prvky i velké prosklené plochy jsou opticky změkčeny texturou dřevěných podlah i decentním vybavením. Dům je ve svém výsledku propojením domáckého a elegantního, jakožto i skromného a luxusního.