X House: síla jednoho písmena

Kateřina Cibulková
11. Březen 2016

Extravagantní, expresivní, ale stejně tak i stydlivý, sjednocující, přívětivý a vstřícný. Dům, u kterého se na první pohled zdá, že stojí jen pro vlastní sebevědomý výraz, svou formou rozhřešil mnoho problémů a otázek. Koho by napadlo, že z x řešení může být to správné právě X


X House / Cadaval & Solà-Morales / 2012 / Barcelona 

 

Cadaval & Solà-Morales je studio založené roku 2003 v New Yorku a v roce 2005 přestěhované do Mexika a Barcelony. Funguje jako laboratoř, kde jsou průzkum a vývoj klíčovými prostředky v cestě k finálnímu návrhu. Inteligentní designová řešení uplatňují při práci na projektech všech měřítek, za což sklízejí uznání u porotců v mnoha soutěžích.


 

Vyhovět přírodě i zadavatelům, to nebývá lehce dosažitelná meta. A také proto se před architekty hned na začátku objevilo několik protiřečících si otázek: Jak se se vyrovnat s okolním terénem? Jak zajistit výhled na moře a zároveň i na hory? Jak přivést do domu světlo a přitom si zachovat soukromí? Odpovědí na všechny dotazy se stalo jedno slovo: forma. Význam tohoto jednoho slova nakonec obsáhlo pouhé písmeno.

 

K dosažení vytyčených cílů přispělo neobvyklé konstrukční řešení, obvykle používané spíše u tunelů a mostů. Přizpůsobením tohoto přístupu danému účelu a měřítku byly úspornou cestou naplněny všechny záměry. Zasadila se o to především technika aplikace betonu s vysokou hustotou. 

 

 

Směrem do ulice je stavba nepřístupná a splývá s terénem. Naprosto veřejně se naopak otevírá do údolí, před kterým neskrývá nic ze svých dvou pater. Interiér z krajiny plně čerpá a díky úhlu, který svírají stěny, je výhled opravdu plnohodnotný.