Vzdušné bydlení v červenobílém kabátku

Natálie Vopařilová
5. Říjen 2018

Prostorný byt v Roztokách u Prahy dostal díky interiérovému studio KP - interiors novou podobu. Vzdušný, zároveň však také útulně vyhlížející byt disponuje moderním designem v na pohled sympatickém ztvárnění.

Barevný základ interiéru spočívá ve variacích bílé s červenou, okrajově také černou nebo béžovou. Nadvláda bílé je pochopitelná - i přes to, že místnosti nejsou stísněné, naopak vynikají relativně rozsáhlými rozměry, je žádoucí, aby výsledný dojem nebudil dojem zastavěnosti a těžkopádnosti. Bílé stropy a zdi mají navíc možnost odrážet denní světlo a tím pokoje přirozeně prosvětlují.

 

Na stěnách se hojně setkáváme s působivou výmalbou, která mimo rozsáhlých bílých ploch zahrnuje také svislé červené pruhy. Tento nevšední prvek pokoje příjemně oživuje a dodává jim šmrnc. Aby však červená plocha nepůsobila příliš jednolitě a nudně, bylo namístě roztříštění tohoto dojmu decentním prokládáním tenkými svislými proužky bílé barvy.

 

Pro důvod optického sjednocení bylo vhodné tuto kontrastní metodu využít na určitých místech i v celých bílých plochách, tak tedy v některých místech prokládají bílé zdi úzké červené proužky.

 

Místnosti jsou vybaveny převážně bílým, posléze také tmavým nábytkem, výjimkou by mohla být prostorná pohovka v obývací části v béžovém tónu. Tuto barevnost následně doplňují dřevěné prvky, díky kterým je prostor rázem zajímavější. Přirozená přírodní kresba propůjčuje designu nenahraditelný charakter.

 

Využití dřeva je nejvíce patrné zejména v případě nábytku v kuchyňském koutu, kde je zastoupeno v podobě dvířek u horních skříněk.

Design je výjimečný díky svému smyslu pro harmonii. Na základě účelu místnosti je zvolen vhodný nábytek i doplňky, stále však s ohledem na celkovou korespondenci designu s ostatními částmi bytu. Jako příklad lze uvést například ložnici. Vzhledem k tomu, že ložnice by měla být místem k nadmíru pohodlné relaxaci a odpočinku, je vybavení pokoje huňatými potahy zcela na místě. V odpovídajícím provedení jsou ztvárněna také svítidla.

 

Z ložnice se nabízí průchod na balkon, téměř kompletně prosklená stěna je zahalena do jemné světlé záclony. Večer lze okna zahalit bílým závěsem s motivem červeného kvítí, který je zároveň jedním z jednotících prvků celého designu. Se stejným námětem se setkáváme na předmětech určeného ke stejnému použití  v denní zóně bytu.

Ložnicí to ale nekončí. Jednotný design zařízený v každé části bytu tak, aby odpovídal její funkci je případem každého zákoutí realizace. A to ať už mluvíme právě o ložnici, tak také o přehledné pracovně nebo pohodlném obývacím pokoji.