Vkusný byt plný chytrých estetických řešení pro každého

Natálie Vopařilová
25. Prosinec 2017

Dispozičně nevhodný byt s nedostatkem denního světla - je takový i ten váš? Nevěste hlavu, zapomeňte na stěhování a nechte se inspirovat projektem studia 1+1 atelier! Rekonstrukce bytu v Praze 8 v Libni je názornou ukázkou toho, jak lze pod vedením dvou šikovných architektů kompletně proměnit negativní vlastnosti bytové jednotky v opak a tak docílit bydlení snů. Realizace probíhala v bytě 3+1 v posledním patře cihlového činžovního domu.

 

Cílem architekta Ing. arch. Jakuba Čížka a Ing. arch. Daniely Pápajové bylo vytvořit plně funkční interiér, který bude jednoduchý k užívání. Zároveň bylo nutné byt prosvětlit a dodat mu otevřenost a vzdušnost, kterou před realizací postrádal.

 

Velmi působivou záležitostí je souhra prostor v celkové kompozici bytu. Denní zóna je takřka v jednom prostoru. Obývací pokoj volně navazuje na kuchyňský kout s jídelnou. Tyto celky jsou opticky odděleny jen pár centimetry zúžení. Do denní zóny se pak dostanete úzkou chodbičkou, která skýtá množství úložných prostor pro oblečení i běžné domácí pomůcky a spotřebiče.

 

Byt je za účelem celkového projasnění situován do světlých barev. Kompletně. Bílé stěny i stropy odráží světlo i opticky zvětšují. Podlaha ze světlého dřeva propůjčuje neutrálnímu základu na oko příjemný, avšak nevtíravý charakter. Nábytek je rovněž dřevěný nebo bílý, popřípadě kombinuje obě obou hojně užívaně varianty, které se vzájemně doplňují.

 

Design oživují nápadné barevné doplňky. Květiny se v interiéru nezapřou, byt nepostrádá ani různobarevné polštářky všemožných tvarů, nebo třeba již decentnější obrazy. Pro zahalení oken byly zvoleny závěsy dlouhé až na zem, jejichž barva nenarušuje světlý koncept interiéru, ale propustí minimum světla (a zvídavých zraků :-)) zvenčí.

 

Netradičním řešením je užití růžové desky za kuchyňskou linku, která prostoru rázem dodává zcela jinou atmosféru.

 

Přehlédnou pak nelze rozmanitá svítidla, která jsou nejen praktická, ale plní taktéž i estetickou stránku věci. V obývacím pokoji je to nápadný kulatý lustr, v kuchyni naopak obyčejné žárovky s přiznanou kabeláží.