Viktoriánský dům, za jehož zdmi se schovává nečekaně moderní prostor v zeleném kabátě

Tereza Hrdličková
25. Únor 2018

Neuvěříte, co se skrývá za zelenými dveřmi této viktoriánské chaty v australském Melbourne. Šok čeká každého, kdo se odváží vstoupit. Architekti ze studia Matt Gibson Architecture + Design vytvořili zcela kuriózní návrh rekonstrukce domu. Projekt "Shakin´ Stevens" není jen o barevných vchodových dveří, ale především o tom, co najdeme za nimi. Nad rámec prvotního dojmu, ve zbytku domu nenajdeme téměř žádné jiné dveře.

 

Zcela nový prostor v zadní části parcely na nás dýchá přirozenou kontinuitou a jde mu hlavně o volné proudění. Harmonie je zde docíleno rovnovážnou kompozicí protikladů - nového a "starého". Tato vyrovnanost navozuje dojem klidu, míru a určitého řádu. V architektuře je vítaného souzvuku dosaženo právě pomocí umělecko-estetického výrazu stavby, účelností, konstrukční jasností a vhodně zvoleným materiálem i barevnou škálou.



"Klient požadoval převážně čistý, vzdušný, bílý interiér. Ale jelikož barva je život a bez nich by byl svět mrtvý, nemálo důležité bylo i použit doplňkovou barvu, která vše měla zvýraznit a vyzdvihnout. Po krátké úvaze se zelená stala jasnou volbou. Důvodem byla blízkost zahrady a fakt, že zelená barva je nejčastěji spojovanou s onou přírodou." 

Po otevření těchto dveří s čp. 28 budete mít jistě v očích stejný úžas jak Alenka v říši divů. Rozhodně se neocitnete v kruhové místnosti plné zamčených dveří. Naopak! Následujte mě.

Možná si teď připadáte trochu jako ve snu, ale věřte mi, až teď se nám odkryla skutečná tvář domu. Monumentality stavby bylo dosaženo pravidelným jednoduchým rytmem. Konstrukci tvoří 3 extrudované bílé kostky, které jsou otevřeny na svých koncích nebo stranách. Interiér je tu zcela propojen s exteriérem. 

Původní stavba byla považována za roztomile kouzelný prvek. Především ale kvůli tradici a přilehlému okolí tu byla záměrně ponechána a znovu naprogramovaná pomocí barev a detailů, tak aby ladila se zbytkem nového domu.

Zelená barva představuje barvu naděje, klidu a rovnováhy. Je to barva rašícího jara. Co se barevných kombinací týče, zelená působí příznivě vedle studených šedivých odstínů. Intenzita barev je vždy závislá na množství dopadajícího světla. Bílá barva ho odrazí až 80%. 

V tomto barevném duchu mohou být stejně dobře zařízeny ložnice, kuchyně tak samozřejmě i koupelny. Síla je v detailu