Víkendový odpočinek na tuzemský způsob!

Anna Dlouha
11. Říjen 2018

Prázdninová dovolená poskytuje zaměstnaným i studentům vytoužené volno, které mohou využít k odpočinku i znovu načerpání sil. Čas prázdnin však nenastává každý týden, a tak se lidé museli poohlédnout po alternativní možnosti, kterou lze uplatňovat i během roku. Odpočinek od města, jeho shonu a ruchu lidé objevili v zahradách/chatách/chalupách. 

 

Zatímco před několika stoletími se lidé stěhovali do měst, dnes si od nich lidé rádi na chvíli odpočinou. Možnost jim nabízí právě víkendové domy.  Obliba vyjíždět z města na víkendy pryč se uchytila natolik, že si Češi vydobyli titul „národu chatařů a zahrádkářů“. Pojďme se společně podívat na jednu chatu, která však z tradiční chatové osady vybočuje již na první pohled.

Mohutná chata z dílny Ivany Dombkové překvapí již svou velikostí. Dvě patra, několik stovek metrů čtverečních, panenská příroda a vířivka dělají z chaty soukromí rekreační objekt, který by si zasloužil minimálně tři hvězdičky. Celé první patro tvoří víceméně jedna místnost – společenské prostory. Jediným rozdělovníkem nacházejícím se v této místnosti je skleněný předěl mezi vstupní halou a vlastním prostorem.

 

Protože je chata situována v horách, byl kladen důraz na propojení interiéru s exteriérem. Z toho důvodu architektka sáhla po přírodních materiálech, jimž jsou sklo a dřevo.  Skleněná zástěna mezi chodbou a společenskou místností není jedinou plochou zhotovenou z tohoto materiálu. Čirý ničím nekalený pohled nabízí velkoformátové prosklené plochy.  Díky této materiálové volbě je celé spodní patro doslova prosyceno světlem

Chata je vybavena střídmě, přesto funkčně. Netradiční záležitostí je zde rozměrná kuchyň, kterou si však chata, díky svým prostorovým dispozicím, rozhodně mohla dovolit. Na ploše kuchyňské linky se střetává dřevitá hnědá s bílou a černou barvou.

 

Kuchyňská stěna tvořená skříňkami a šuplíčky zajistila dostatek úložných prostor. Část stěny se však využila k zabudování vestavěných spotřebičů. Pracovní plocha se přesunula na kuchyňský pultík. Zatímco jedna strana slouží coby další úložné prostory, druhá poskytuje prostory pro flóru.

Při vstupu dále do místnosti se dostaneme k jídelní soupravě a obývacímu pokoji. Jídelní souprava se od kuchyně nachází vlevo. Velký stůl + mnoho židlí + bar ukrytý do skříně = majitelé počítající s návštěvami/rodinnými oslavami atd. 

 

Obývací pokoj zahřeje u srdce, a to jak obrazně tak doslova. Výhled z okna do zalesněné přírody zajistí ono obrazné zahřátí, skutečné teplo pak poskytne zabudovaná krbová vložka. Majitelé si zde zřídili také čtenářský koutek. Ten je tvořen ušákem přistaveným ke krbu, vestavnou knihovnou a stojací lampou.