Vesmírný luxus

Dita Pfeferová
8. Říjen 2015

Realizace interiéru UFO bytu se měla původně vyhnout stavebním úpravám. Ale podle architektů z Ru.les, kteří interiér realizovali, si výjimečné místo žádá výjimečných řešení. Proto nakonec došlo i na bourání příček. Jedním z důvodů bylo i přání, aby každá místnost, včetně koupelny, byla opatřena výhledem na Dunaj.

 

Byt byl plánován tak, aby mohl sloužit jako příležitostné útočiště při návštěvě okolí, například dunajské promenády. Je vybaven těmi nejpozoruhodnějšími technologiemi, které lze ovládat kromě klasických principů i přes mobilní aplikaci. Jednou takovou doménou je elektrická posuvná stěna, která dělí, nebo naopak pojí zónu obývací se zónou spací, tedy zóny noční a denní a to pomocí téměř maximálně tichého elektromotoru. Stěna plní i funkci úložného prostoru a stejně tak jako stěna příčná, je obložena jilmovým dřevem. Architekti zde záměrně prohodili klasický princip, kdy dřevo místo na podlahu užili na stěnách a podlaha je naopak barevně jednolitá. Ač zde podlaha oproti stěnám působí chladně, opak je ve skutečnosti pravdou. Díky tomu že je tvořena z epoxidu a je opatřená polyuretanovým nátěrem, je měkká a teplá, stejně jako podlaha dřevěná.

 

Denní zóna nabízí posezení na sofa i u jídelního stolu i kuchyňskou linku tvořenou jednolitým nábytkovým kusem, do kterého je vyhřeznut výklenek z umělého kamene. Samozřejmě i kuchyňská dvířka fungují na elektrický pohon. Zóna noční se skládá z minimalisticky pojaté ložnice a z koupelny se šatnou. Mimo netradičního umístění šatny do prostoru koupelny je netradiční i oddělení těchto místností. Skleněná příčka, která dělí ložnici a koupelnu, je totiž ze speciálního skla s ovladatelnou průhledností. Dalším vesmírným prvkem je osvětlení šatny a koupelny. To má na starost opět libovolně nastavitelný strop, který je v případě potřeby světlem denní oblohy nebo plní funkci navigačního osvětlení. Právě díky všem těmto technologiím, které se zdají být z jiného světa, se plně zasluhuje název UFO.