Venkovní učebna mateřské školy

Olív
27. Leden 2015

Tento projekt mateřské školy, konkrétně její venkovní učebny, je důkazem, že děti mohou předškolní čas trávit ve vkusně zařízeném, příjemném prostředí, být uvnitř a zároveň venku. Důkazem, že školky nemusí hýřit barvami duhy, a že i moc barev někdy znamená víc škody než užitku. Dost bylo růžové, modré, oranžové.... Dejme prostor přírodním odstínům a materiálům.

 

Barvy zde zastupuje pouze hořčicově žlutá, která je natolik výrazná, že sama zvládne zastoupit ty ostatní. V nepřízni počasí bude svítit, když zrovna sluníčko bude mít práci jinde. O další škálu barev se postará výhled přes prosklené části učebny. S každým ročním obdobím, kdy se bude okolí školky měnit, změní se také její interiér. Z materiálů převládá dřevo, které díky struktuře a krásné kresbě prostor hezky oživí.

 

Spousta stolečků, židlí a křesílek umožňuje věnovat se společně kreativním činnostem. Na žlutých pletených puffech a sedácích z přírodního materiálu můžou děti odpočívat. Veškerý nábytek je přenosný a variabilní. Dřevěné bedýnky, sloužící jako květináče, jsou vybaveny kolečky, stejně jako pojízdné dřevěné pódium. V případě her se dá vše jednoduše uklidit a vznikne dostatečně velká plocha pro hraní. Jediný nepřenosný nábytek jsou policové skříňky, které však díky tomu, že jsou vestavěné, neubírají prostor a zároveň velmi dobře slouží jako úložný prostor pro knihy, hračky a ostatní.

 

Slovo architektky:

"Návrh venkovního krytého prostoru mateřské školky se odvíjí od stávající nosné stěny s malým zázemím, která na pozemku zůstala jako torzo původní stavby. První varianta řeší dostavbu učebny jako převýšený prostor s pochozí pultovou střechou s malou vyhlídkou, který přímo navazuje na původní zeď. Veškeré úložné prostory a zázemí jsou uloženy "na nosné stěně" a učebna je tak otevřeným prostorem s variabilním využitím. Druhá varianta ponechává stávající zeď jako solitér a venkovní učebnu umisťuje jako altán do zahrady. Dvě samostatné místnosti jsou propojeny společnou střechou a původní zeď slouží jako velká kreslící tabule a nástěnka. Prostory pro rozšíření učebny byly limitovány rozměry původní základové desky a nově vzniklou zahradou."

 

Architekt: Andrea Jašková

Více o projektu zde.