Velký-malý mezonet pro vícečlennou rodinu

Anna Dlouha
20. Červen 2016

Odjakživa platí, že když je člověk s něčím spokojený, není důvod cokoliv měnit. Čas od času však náhoda zatočí kolem života, a co bylo bez chyby, najednou nestačí. Obdobný přerod v myšlení nastal také u Jany a Ctibora ve chvíli, kdy se dozvěděli, že do rodiny přibude další malý človíček. Další rodinný příslušník na cestě, vnukl páru myšlenku týkající se potřeby více místa.

 

Výsledek? Koupě novostavby. S  vybavením domácnosti si však nechali poradit od profesionálky Anny Venclovské ze studia venclovskyarchitekti.cz

Celý interiér je laděný do sněhobílého odstínu, tedy přesně tak, jak si to majitelé přáli. Aby domácnost nepůsobila sterilním dojmem, byly do ní zakomponovány barevné akcenty, jež jsou zejména na textiliích. Výhodou barevných koberců, závěsů, polštářků a tapet je možnost, kdykoliv je vyměnit. 

 

Prostor tak během chvíle získá zcela novou tvář, navíc s minimem nákladů. Kromě převahy panenského odstínu si majitelé přáli také kvalitní nábytek jednoduchých linií.  Kvalita na prvním místě byla inspirována špatnými zkušenostmi s nábytkem z řetězců. Navíc, vzhledem k počtu dětí v domácnosti věděli, že se investice do stabilních konstrukcí a pevných materiálů rozhodně vyplatí.

Protože kuchyň a koupelna byly již hotové, pustila se paní designérky Anna Venclovská do zbytku domácnosti – hlavního obytného prostoru a dětského pokoje.  Celé spodní patro víceméně tvoří srdce domácnosti. Prostor tu propojuje tři místnosti - obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Jídelní kout je v místnosti vymezen zajímavou květinovou tapetou od anglického výrobce Cole& Son.

 

Kvůli tomu, že byt obývá šestičlenná rodina, sáhla paní Anna k variantě prostorného jídelního setu. Ten je tvořen rohovou lavicí s úložnými boxy, stolem a dvěma židlemi. Přestože většinou lavice vyvolává pocit nepohodlí, v tomto případě to neplatí. Komfort zde zajišťuje série sedáků a polštářků.

Velká francouzská okna umožňují útěk na terasu, kde rodina může trávit své chvíle volna – děti si mohou hrát, rodiče si zase dopřát šálek lahodné kávy. Kvůli orientaci bytu na jih bylo nutné vyřešit stínění. Řešení do bytu vnesla série smetanových závěsů, do druhého patra se ještě přidaly římské rolety.

Byt v bytě 

 

Čtyři děti, jsou čtyři děti. Od tohoto faktu se také odvíjela následná realizace dětských pokojů. Dětské pokoje jsou laděny do podobného stylu jako hlavní obytný prostor, rozdíl je však patrný již na první pohled – barvy, barvy, barvy.

 

Z hlediska barev jsou totiž ráje pro děti vyvedeny v barevnějším provedení.  Nejstarší Klárka má jediná svůj vlastní pokoj. Prostory na hraní vystřídaly prostory studijní. Intimní pocit designérka umocnila použitím závěsu kolem postele.  Okolí lože je obroubeno džínovým panelem, jehož část působí jako „kapsář“ k ukládání drobností. 

 

Pokoj chlapců byl vybaven chytrým variabilním nábytkem, z kterého lze vytvořit mnoho sestav. Nejvýraznějším kouskem nábytku je tu dvoupatrová postel s úložnými prostory. Protože jsou kluci ve věku, kdy hračky jsou tím nejdůležitějším na světě, byl do centra místnosti umístěn stolek s židličkami. Kluci si na něm mohou kreslit, učit se písmena či si hrát s autíčky/vláčky.