Velkorysost na druhou

Tomáš Čech
4. Duben 2016

Architekti Andrea Marcante a Adelaide Testa navrhují interiéry svým osobitým, u nás nevídaným způsobem. Tentokráte je klient oslovil s rekonstrukcí prostorného bytu na Bari. A výsledek? Opět netradiční, opět atraktivní a opět různorodý.


Autor:  Andrea Marcante a Adelaide Testa I UDA ARCHITECTS

Plocha: 200 m2

Místo: Bari I Itálie


Návrh bytu o ploše 200 m2 je vším možným, jen rozhodně ne čistě funkčním řešením hledajícím minimální nároky. Architekti samotní řešení zdůvodňují několika odkazy, ať už kontextuálními nebo filosofickými. Oficiální název projektu, „Grand tour“, odkazuje k objevování místa a studování tradic a kultury. Hledání citlivosti a sentimentu ke kořenům italské kultury se stalo jakýmsi výchozím bodem pro celý návrh. Prioritou bylo vnímání symbolického a duchovního rozměru bydlení, nikoliv jen prostě funkční chápání bydlení. Odkazy k tradiční místní architektuře a venkovskému životu se objevují především v detailech a texturách.

 

Významný je i vliv švédského teoretika Christiana Norberga – Schulze. Jeho myšlenka Genia loci se pro architekty stala klíčovou. Snaha identifikovat a ztělesnit ducha a atmosféru místa byla neustále brána na paměť.

 

„K navrhování lze přistoupit mnoha způsoby. Každý architekt má své cesty, své přemýšlení a své hodnoty. Příklad opírání se o tradice a kontext je jasný a poměrně častý. Není však možné jej stanovit jako jediný správný. Stejně dobře lze pracovat intuitivně, hledat emoce, či spoléhat na ideové koncepční řešení. Jen velmi málo je možné následně hodnotit objektivně. Jen velmi málo faktů je opravdu nezpochybnitelných. Vždy tedy musíme mluvit o subjektivitě, jak v návrhu, tak v následné kritice. Na tom však není nic špatného, nebojme se subjektivity. Není špatná!“

Do vstupní chodby jsou vloženy bloky velkorysé šatny. Vzor na jejich stěnách je odvozen od tradičních technik háčkování a pletení, které v místním prostředí stále velmi silně přežívají. Rámové konstrukce procházejí celým bytem. Jsou na ně umístěna svítidla a posuvné elementy dveří.

Obytný prostor nemá tradiční formát. Jde spíše o velmi klasický vzor oficiálního návštěvního pokoje minulosti. Výrazná a přesto elegantní kombinace barev je pro Uda Architects typická. Nevytvářejí monochromatické interiéry.

Přestože je propojen s ostatními obytnými místnostmi, je prostor jídelny jasně definován. Kulatý stůl, který sem výborně zapadá. Je doplněn sérií různě barevných židlí a „završen“ netradičním lustrem.

Kuchyňská část přiznává svou technologickou, obslužnou podstatu. Barevnost je umírněná, jiná než v okolních prostorech. Vše i zde doplňují rámové nosníky pro světelnou instalaci.

Na návrhu ložnice je asi nejvíce patrné, jak vkusně a pokorně může vypadat velkorysost - prostornost, neobyčejný rám postele vkusně doplněný o ostatní nábytek.

Tam, kde u nás vidíme mramorovaný vzhled, v Bari obklad s grafickým dekorem. Doplňuje ho kubické solitérní umyvadlo a zrcadlo v dřevěném rámu. To jednak odráží geometrii sanity, jednak je elegantně propojeno s odkládací policí.

Půdorys prozrazuje krásně využitou dvoutraktovou dispozici – bohatě prosvětlené obytné pokoje u fasády. Původně tři samostatné pokoje jsou dnes propojeny v bohatě dimenzovaný obytný prostor, ovšem s jasně patrným dělením.