Velikonoce ve vajíčku?

Kateřina Cibulková
28. Březen 2016

Už máte kraslic a čokoládových tvarů s velikonoční tematikou dost? Sváteční motivy se dají aplikovat inovativním způsobem. Nemusí být přeci každoročně vajíčka na stole, se slovenskou obytnou buňkou může být i stůl ve vajíčku.


Ecocapsule / mobilní obytná buňka / 2014Nice architects


 

Vše, co je najdete ve standardním hotelovém pokoji, obsahuje i tato nízkoenergetická kapsle ve tvaru vajíčka. Plnohodnotný příležitostní příbytek pro dvě osoby skýtá pohodlné dvojlůžko, tekoucí vodu i možnost uvařit si teplé jídlo. Efektivní vnitřní uspořádání zahrnuje vestavěnou kuchyňku s tekoucí vodou, splachovací toaletu a sprchu. Nechybí ani patřičná dávka úložného prostoru, která pojme nejen obsah běžné cestovní bagáže, ale i vybavení na sport a další koníčky.

 

Aby bylo možné s malou, ale dostačující Ecocapsule zůstat i v komplikovanějším a hůře dostupném terénu, nebo na místě vzdáleném kilometry od civilizace, byl na ni aplikován propracovaný energetický systém. V tom figuruje hned několik živlů: slunce, vítr i integrovaná baterie s dlouhou výdrží, která má za úkol zachránit situaci v čase, kdy počasí alternativním zdrojům nepřeje. Celkově je dosaženo příjemného standardu, který umožňuje si naplno užit prodloužený pobyt bez nutnosti omezení spotřeby a dobíjení energie.

Střecha je pokrytá bezmála třemi metry čtverečními vysoce efektivní solární fólie, k níž se v procesu získávání energie z přírody přidává větrná turbína na odepínatelné tyči. Kombinace obou prvků dohromady umožňuje nabíjení integrované baterie s vysokou kapacitou napříč ročními obdobími.

Díky rozmanitým možnostem dopravy, kterým je buňka přizpůsobena, je možné s ní vycestovat kamkoli po světě. Tažena autem, nebo dokonce i zvířetem, přepravena letecky, či na lodi – obstojí téměř kdekoli v divočině. A to právě i díky vejcovitému tvaru umožňujícímu sběr vody z oblohy ve formě deště, mlhy a sněhu, která dále prochází filtrací v zabudovaném zařízení.

 

Pokud vám tedy začaly sváteční obyčeje způsobovat více stresu, než potěšení, není nic lepšího, než pojmout Velikonoce po svém a vyrazit na nespoutané prázdniny mimo dosah civilizačních zvyklostí.