Ve znamení přírody

Natálie Vopařilová
2. Květen 2016

Větší navázanost s přírodou je poslední dobou trend, který je však zcela opodstatněný současnou přetechnizovanou společností, která může být ve výsledku až svazující. Tento požadavek otevírá (nejen) interiérovému designu nové brány, možnosti a variace, jak harmonicky sloučit prvky v bytu zcela nepostradatelné pro moderního člověka spolu s prvky přírodními, nebo zkrátka takovými, které nám budou přírodu evokovat. Zdařilým projektem založeném právě na podobném základu je realizace studia Design-doma.cz, s jejímiž principy se seznámíme níže v článku.

 

Relativně prostorný třípokojový byt s kuchyňským koutem disponuje interiérovým designem, který je v porovnání se současnými realizacemi ostatních studií ojedinělý. A to i v případě, mluvíme-li o bytech s interiérovým designem zaměřeným taktéž na provázanost žádoucích vymožeností dnešních bydlení s přírodním vzezřením celého obytného prostoru. Tato realizace totiž splňuje oba tyto nároky, zároveň však vyniká velmi sympatickým retro nádechem, který jí dodává nenahraditelnou atmosféru domácí pohody.

 

Vzdušný a zároveň útulný byt se obrací do přírody vhodným barevným konceptem, motivy, dále pak přírodními materiály, které s oblibou užívá.

 

Škála barev je v designu omezená především na zemité, přirozeně vypadající tóny hnědé a zelené barvy. Ty jsou usazeny ve světlém základu. Tím je myšlena bílá, se kterou se setkáváme na stropech, podkladově na některých stěnách, pak také v případě pojednání celých kusů nábytku jednotnou barvou. Zastavíme-li se právě u pojmutí stěn, překvapí nás škála vzorů, posléze i imitovaných struktur, se kterými je možno se v bytě setkat. Ty interér dělají zábavnější a útulnější. Stejně důležitou roli hrají v neposlední řadě také podlahy ze světlého dřeva - to zaujme i svou specifickou přírodní kresbou. Interiér je nadále doplněn o neutrální šedou barvu.

 

Významnou složkou celého designu tvoří doplňky. Zaujmout mohou například brčálově zelené závěsy v obývacím pokoji, které jsou dekorované motivem žlutých květin. Příhodné jsou jednotlivě zarámované detailní ilustrace listů. Série čítající šesti kusů obrázků se nachází v pracovní části bytu.