Ve šlépějích industriálního stylu

Laura Kučerová
15. Duben 2017

Název projektu: Cornloft

Architekti: OOOOX

Rok realizace: 2011

Video: zde


 

„Interiéry navrhujeme už víc než 10 let. Neděláme v podstatě nic jiného, takže jsme v tom opravdu dobří. Samozřejmě máme svůj vkus. A je potřeba říct, že trochu vyhraněný. Trochu jako náš oblíbený beton. Drsný a s ostrými rohy. Ale zároveň se schopností dát o to víc vyniknout měkkosti jiných materiálů. A taky jedinečnosti, křehkosti a nenahraditelnosti toho, čemu říkáme doma. Nejvíc Vám o nás řeknou naše realizace.“OOOOX

 

Architekti z OOOOX vytváří osobité a netradiční interiéry. V jejich tvorbě se velice často opakuje industriální styl, který je i přes svou surovost pojat s určitou dávkou elegance. I když z materiálů převládá beton, kov a sklo, to vše dokáží projektanti spojit takovým způsobem, aby vznikl útulný a příjemný domov. Mnohdy nechávají na stěnách vyniknout původnímu zdivu či módním probarveným betonovým stěrkám.

 

V použití barevných kombinací převládá naprostá střídmost. Kontrast bílé a černé doplňuje neurčitá šedá, která zejména v kuchyni bývá v podání zářivé nerez oceli. Do svých realizací se ale snaží taktéž vnést duch přírody v podobě masivu. Dřevěná deska stolu byla speciálně upravena tak, aby měla zajímavě strukturovanou patinu. Židle z čiré hmoty v jemných liniích nenarušují okolní atmosféru, ba naopak, přidávají pocit čistoty a jednoduchosti.

 

Pro loftové byty, přetvořené z nevyužitých prostor továren, jsou typické vysoké stropy. Při ponechání původních kovových konstrukcí nám tak dodávají pocit vzdušnosti. Cornloft ale takové dispozice nenabízel. I když jsou zdi o něco nižší než v jiných průmyslových realizacích, návrháři se přesto s tímto handicapem poprali na výbornou. Úložné systémy sice sahají až k nejvyšším partiím, otevřené police ale dodávají kýženou lehkost a jednotné provedení, v bělostné barvě navíc optické prodloužení.