V ohnivém zajetí

Laura Kučerová
7. Září 2015

Rozsáhlý pozemek umožnil vytvořit nejen monumentální stavbu, ale i velkorysým způsobem pojatou zahradu. K dynamické, bělostné architektuře byl zvolen koncept v čistých, přesně definovaných liniích. Na přízemí vily přímo navazuje rovinatý segment. Ten je tvořen velkou terasou, čítající krytý bazén a venkovní posezení, jež bylo ohraničeno bylinkovou zahrádkou. Bezbariérový přístup umožňuje přesun na svěží travnatý porost, z něhož vyčnívají dva vzrostlé javory, kde si za pár let majitelé mohou užívat stínu pod jejich rozložitými korunami.

 

„Zabýváme se skutečnou krajinářskou architekturou. Ať se jedná o parky, veřejné prostory ve městech nebo o rodinné zahrady, naše práce bude vždy víc než pouhá dekorace. Pomocí zeleně a dalších prvků vytváříme prostor, který má předem jasně daný cíl.

Klademe důraz na spolupráci mezi jednotlivými obory, které do procesu návrhu krajinářské a zahradní architektury vstupují. Výsledek pak funguje jako celek, jehož každá část přesně plní svěřenou roli, a kde jsou s ohledem na prostředí použité vždy nejvhodnější materiály, technologie a vegetace.“filozofie ateliéru Šmídová Landscape Architects

 

Naše pohledy ale směřují dál, až k hranicím parcely. Nabízí se nám nepřeberná paleta tvarů a barev, která se mění v průběhu celého roku. Nejprve zavládnou hroznovitá květenství komule v sytě modré. Pak přichází nespoutaný živel – oheň. Jeho plameny jsou symbolizovány žlutými řebříčky, jemnými krásnoočky, červeným záplevákem a denivkami. Doutnající kouř a šedivý popel spatříme pod stříbrným habitem kohoutku, jenž je zakončen bílými kvítky. Závěr vegetačního období uzavírají bochánky aster spolu s travinami, které vše okrášlí i během zimního období.