V objetí dřeva

Natálie Vopařilová
21. Leden 2017

Kouzlo dřeva je zkrátka nesmrtelné. Nejen, že vypadá dobře na pohled, ale taky má v bydlení spoustu kladných vlastností, co se využití a funkce týče, o ekologické stránce ani nemluvě. Toho si je moc dobře vědomo studio M2 Architekt, které využilo jeho přítomnost v podkroví bydlení v pražských Kolovratech a vytvořilo tak jedinečný design, který pohladí duši a potěší oko.  

 

Však důkazem, že je tu dřevo srdečně vítáno je například dekorace na bílé stěně, která symbolizuje větve stromu. Architektonický návrh prostoru je dílem Ing. Markéty Musilové, realizaci pak dalo vzniknout studio FAME DESIGN (Květa Fišerová). 

Asi nejzajímavější částí bydlení je relaxační zóna. Vysoký strop dřevem opravdu nešetří a to je jedině dobře!  V kombinaci s podlahou odpovídajícího charakteru evokuje útulné a zabydlené prostředí, které ale díky vysokému podhledu není stísněné - ba naopak!

 

Nestísněnost a ve své podstatě lehkost a vzdušnost interiéru umocňují hojně použité světlé barevné tóny, jejichž škála se tu vyskytuje prakticky od šedé, přes krémovou až po sněhově bílou.

 

Dalším mocnitelem této skutečnosti je fakt, že každý kus nábytku si od všeho ostatního udržuje zřetelný odstup a většina stojí zejména podél stěn. Tím vzniká dost místa ve středu místnosti. jemuž dominuje pouze křeslo netradičního designu. Půlkruhová dřevěná konstrukce vybavená měkkým polštářem, která doslova visí ze stropu, se nabízí k příjemnému odpočinku a relaxaci. A pokud preferujete odpočinek v leže, je k dispozici šedé kanape. V místnosti je dostatek denního světla.

Zajímavě řešenou situací je ložnice, kde se důraz designu řeší zejména kompozičně a barevně, než materiálově, jak tomu bylo v případě relaxačního pokoje.

 

Dominantou místnosti je samozřejmě prostorná postel. Velmi vydařené je tu propojení designu pomocí barev a vzorů. S korespondujícím vzorem se setkáváme jak na potahu polštáře, tak na předložce pod postelí. Oba vzory používají stejnou barevnou paletu.

 

V rohu ložnice pak stojí tři kusy nábytku v odpovídajících barvách. Tyto nepatrné vztahy mají na výsledný dojem z pokoje opravdu stěžejní vliv, v tomto případě kladný. S nedostatkem denního světla tu opět není problém, pokoj disponuje dvěma okny, která jsou zahaleny do roztomilých závěsů.