V Jihlavě stylově a hravě

Anna Dlouha
12. Květen 2016

Každý z nás si prošel fází, kdy si své vysněné bydlení stavěl z písku, kreslil na papír, či o něm sáhodlouze vyprávěl svým kamarádům a rodičům. Rok si s rokem podával dveře a vy jste z dětského snění přešli do reality, která Vám nabídla celou škálu možností. Také majitelé bytu v Jihlavě našli svůj „hrad“. Protože jim ale současný stav nevyhovoval, obrátili se s žádostí o pomoc na pana architekta Martina Daňka (ARCHANTI.CZ). Pojďte se s námi podívat na výsledek!


Realizace jihlavského bytu se dala do pohybu v roce 2015. Lokalita, v níž je byt umístěn, se nachází severovýchodně od historického centra. Krásná příroda lesoparku a hluboké údolí říčky Jihlávky nabízí možnost romantických procházek, dětských minivýletů a nebo třeba krátkého proběhnutí za cílem vyčistit hlavu a uspořádat si myšlení. Majitelé bytu mají přímou možnost nahlédnout ze svých oken do zelených větví stromů rostoucích v lesoparku.

První úkol, který přišel na řadu, se týkal stanovení problémů, jež je potřeba odstranit. Před zahájením rekonstrukce měl byt původní dispozici tvořenou třemi trakty. Ve středovém traktu se nacházela instalační šachta, v těsné návaznosti pak původní jádro s kuchyní a sociálním zařízením. Právě vyřešení tohoto uzlu se stalo úkolem číslo jedna. 

 

Stavební úpravy tedy zasáhly středovou část, zbylé dvě pak zůstaly, až na drobné obměny, zachovány. Druhý problém, který přišel na řadu, se týkal zbytečného rozkouskování bytových prostor. Z toho důvodu se v bytě vytvořily dva otvory, které reálně i opticky zvětšily prostory.

Po odstranění stavebních nedostatků se mohlo přejít k realizaci vlastního interiéru. Přestože je bydlení vybaveno minimalisticky, o „chytré“ kousky nábytku ochuzeno nebylo. Dominantou obývacího pokoje je prostorná domácí knihovna. Krédo inteligentního nábytku získala díky svému tvaru, neboť vyplňuje i prostory nad a vedle průchozího otvoru.

 

Obdobně promyšleným způsobem byla vyřešena i situace se stolováním. Majitelé mají dvě možnosti. Oběd ve dvou, rychlou snídani či odpolední svačinku si mohou dopřát v kuchyni u skromného stolku zasazeného mezi lednicí a zdí. V případě, že se počet strávníků zvýší/půjde o slavnostní událost, stůl v obývacím pokoji opatřený o čtyři sluníčkové židle nabídne to správné posezení.

Pokud si dobře prohlédnete kuchyňskou linku, jistě Vašemu zraku neunikne skleněná plocha, umístěná nad horní skříňky, která by se s jistou nadsázkou dala nazvat světlíkem. Za prosklenou částí se totiž nachází koupelna a právě „skleněné okénko“ do ní vnáší denní světlo. Sněhobílou jednotu koupelny narušily dlaždice s krychlovým vzorem.