V duchu orientální harmonie

Natálie Vopařilová
30. Září 2015

Tématika blízkého východu je v interiérech stále oblíbená a populární. Není divu. Snoubí v sobě totiž klid, harmonii, rovnováhu a vyrovnanost. Pro evropskou kulturu je orient zkrátka něco, na co není ještě zvyklá.

 

Orientální interiéry jsou oblíbené také pro svou bezprostřední náklonností k přírodě. Ta se projevuje například častým používáním přírodních materiálů - dřeva, bambusu, rákosí, květin. Odbočím-li, orientální domy jsou mnohdy spojeny s exteriérem natolik, že se k předělu mezi obývacím pokojem zahradou používá pouze zasunovací stěna. Tím je vytvořen prakticky volný přístup do oázy klidu, která je pro mnohé obyvatele tamějších krajin nedílnou součástí domova. 

 

Orientální interiéry mají zkrátka své jedinečné kouzlo. Již zmíněné pocity klidu, harmonie, rovnováhy a vyrovnanosti jsou v nás vyvolávány díky mnoha faktorům, které interiér obsahuje. Pokud však chceme mimo harmonického bydlení také bydlení funkční, je zapotřebí skloubit takový interiér s funkčními prvky evropského bydlení. Každému je totiž jasné, že tamější a evropská kultura se v mnohém značně liší. Typickým příkladem může být rozdílné stolování kultur. Vyřešit takovou a podobnou záležitost tak, aby nebyla narušena tradiční asijská atmosféra bydlení a zároveň byla zachována také funkčnost bydlení pro evropskou rodinu není vůbec jednoduchý úkol. 

 

Jak jste již mohli odvodit z nadpisu a úvodu článku, bude tento článek pojednávat o domě, který musí splňovat tradiční požadavky evropské rodiny, avšak laděný bude do stylu blízkého východu.  Dnešní ukázky takového bydlení jsou prací kreativního studia Le Patio Lifestyle. Jak samo studio uvádí, kombinování je zábavné. Proto je jeho cílem vtisknout do každého interiéru osobnost majitele, splnit jeho požadavky a nároky a zároveň zachovat plně funkční bydlení.  Studio se nebojí míchat různé styly, přesto je však celý projekt jednotný. Tuto charakteristiku splňuje i bydlení, které si níže představíme.

Dům se nachází nedaleko Prahy. Dělaný je zejména na přání klientky. Rozmanité bydlení disponuje příjemným barevným konceptem. Velí mu zejména bílé a krémové odstíny v kombinaci s dřevěným nábytkem. Interiér je také protkaný šedými tóny a doplňený barevnými doplňky. Jejich barva je zvolena v závislosti na prostoru, celkové barvě prostoru a vázána je také na barvu okolního nábytku.

Obývací prostor je velmi vhodně řešen. Obnažená žebra střechy dodávají pokoji výšku. Bílá barva místnost ještě víc opticky zvětšuje a interiér je díky této kombinaci opravdu vzdušný a plný energie. Tuto atmosféru podporuje také zakroucené schodiště. To není masivní, ale zároveň je svým způsobem dominantní. 

 

Krb evokuje pocit pohodlí a klidu, domácí pohody a obývacímu pokoji opravdu sluší.

 

V neposlední řadě stojí za zmínku také vhodné orientální doplňky, jako jsou například stojany na svíčky, nebo lampy. Ostatně osvětlení celého bydlení je samo o sobě jedinečné a je kapitolou samo pro sebe. K nalezení tu je hned několik druhů lamp a svítidel. 

Exotický nábytek je zkrátka kouzelný! Nevídané hravosti je docíleno zejména díky téměř tancujícím dekorům, u některých kusů také díky omšelému dřevu. Působivý je zejména bílý nábytek v koupelně. Jeho dvířka jsou totiž dělány jako jeden dekor a místa, která netvoří ornamenty, jsou prázdná. To znamená, že komody jsou rázem vzdušnější a dekor výrazně působivější.

Dalšími důležitými doplňky jsou mimo jiné i polštáře v hravých barvách, obrázky, nebo například vzorovaný kobereček.