V centru Hongkongu vyrostl Kaleidom.

Magdaléna Nečasová
23. Květen 2015

Studio LAAB (laboratory for Art and Architecture) představuje svůj projekt zvaný Kaleidome, který se nachazí v centru klidného městského parku v Hongkongu.  
Tahle instalace byla zveřejněna v rámci výstavy hongkongské Mládežnické umělecké nadace pro umění "Jockey Club Community Art Biennale 2015".

Díky svému lesklému povrchu vytváří Kaleidom unikátní souhru světla, stínu a barev. Poskytuje neustále se měnící jedinečné okamžiky, které upoutají zraky všech kolemjdoucích. Tohle veřejné umělecké dílo dělá z každého diváka tvůrce. Právě díky návštěvníkům se Kaleidomu daří vytvořit z prázdného náměstí rozkvetlou zahradu plnou barevně tónovaných odrazů světel.

Kaleidom se skládá z 262 mnohostěnných buněk z leštěné nerezové oceli s povrchem připomínajícím zrcadla. Každá reflexní buňka je samostatné malé "okno", jehož rámy ohraničují okolní prostředí a rozdělují mnoho pohledů. 

Stejně jako kaleidoskop zamíchá obrazy řek, stromů, budov, kolemjdoucích a květin ve vzduchu. Odstíny betonového náměstí pak na místě kvetou.

Při pohledu z blízka objevíte síť ultratenkých pásků, které vzájemně tvoří téměř neviditelné profily mnohoúhelníků.

Buňky tvarované do jedinečných tvarů produkují dynamický vizuální efekt, jenž vzniká oscilací mezi neprůhledným a transparentním dojmem v očích člověka.

Projekt překročil hranici mezi uměním a architekturou. Limitován výškou a rozpočtem, dokázal tým architektů maximalizovat objem konstrukce s minimální spotřebou materiálu.

Každá hrana byla pečlivě leštěna a přizpůsobena kontaktu s člověkem. To zajišťuje přátelské prostředí pro děti, které si budou v okolí Kaleidomu hrát.

Tento projekt vytvořil nový přístup k veřejně uměleckým projektům v Hongkongu.
Na rozdíl od většiny veřejných soch, co se ve městě nachází, jsou návštěvníci Kaleidomu vyzýváni k tomu, aby vstoupili do jeho kouzelných prostorů, nebo aby se alespoň dotkli tohoto uměleckého díla. Málokterý návštěvník zůstane objekt pozorovat jen z dálky. 

Kaleidome je prostorový zásah, jež vyzývá návštěvníky k interakci.