V čajovně, kde čas plyne jako voda

Kateřina Cibulková
15. Únor 2016

Do projektů souvisejících se zkvalitněním veřejného prostoru se pouští stále více českých měst. Velkou část pozornosti přitom získává okolí řek, tedy místa, která jsou tradičně vyhledávaná k odpočinku a zábavě nejen v letních měsících. Přestože se někde na jejich kouzlo i na pár desítek let zapomnělo, současnost vznikajícím náplavkám přeje, řeky i jejich břehy opět ožívají. Není ale od věci se podívat na některé starší, i když prozatím bohužel nerealizované projekty. 


Plovoucí čajovna Hradec Králové Andrea Jašková, Ondřej Lipenský 2012


 

Plovoucí čajovna měla potěšit město i jeho obyvatele hned v několika ohledech. Vzdát hold hradeckým řekám Labi a Orlici, pozdvihnout okolí dotekem exotična a vytvořit místo odpočinku, kam je možné doslova vplout. Jaké místo by navíc mohlo lépe poskytnout potřebný klid při poklidném pití čaje, než to, které od shonu a stresu izoluje vodní plochou, na níž se volně vznáší? 

 

Poklidné kolébání na vodě zajišťují betonové pontony v kombinaci s kotevním systémem, které nesou jednotlivé dřevěné moduly s prosklenými svislými stěnami. Štědrý přísun světla korigují vnější paravany zdobené odlišnými asijskými ornamenty, které napovídají, jaký typ čajovny se v dané části skrývá. Zasvěcují nás přitom do úžasné hry světla a stínu. Návštěvníci mohou přijet na loďce, nebo využít můstku, který objekt spojuje s břehem.