Užitečné tipy z profesionálních kuchyní pro tu vaši

Inna J. Serba
22. Březen 2017

V profesionálních kuchyních se kuchaři takřka nezastaví, a proto potřebují to nejlepší zázemí pro svou práci. Vše musí být stoprocentně funkční, dostupné a praktické. Proč si tedy nevzít několik rad k srdci i při zařizování vlastní kuchyně? Jistě se to vyplatí!

 

1. Řízený provoz

 

V profi restauračních kuchyních jen málokdy pracuje jen jeden kuchař, naopak se u pracovní plochy musí bez nehod střídat několik kuchařů. Správné rozvržení všech pracovních ploch a dostatečný pracovní prostor je důležitým aspektem i každé domácí kuchyni, zejména pokud jsou vašim cílem společné kuchařské aktivity. Snadný pohyb kolem pracovních zón je nezbytný během práce s horkými, těžkými či ostrými předměty. U plánování dbejte na dostatečně široké uličky. Jedno dlouhé pracovní místo se skvěle hodí pokud vaříte společně a můžete tak pracovat pohodlně vedle sebe.

2. Nechte to otevřené

 

Velkokapacitní kuchyně používají otevřené police pro rychlou manipulaci s čímkoli je potřeba. Špinavé ruce navíc znečišťují dvířka i zásuvky, proto je dobré zvážit jako umístění pro často používané věci a ingredience právě otevřené police. Takové police se zároveň i lépe čistí, než hluboké skříňky a zásuvky. Dalším krokem k pohodlí může být zavěšené nádobí přímo na dosah ruky.

3. Stůjte pevně na nohách

 

Už jste někdy měli odvahu nahlédnout, co se skrývá v zákoutích za vašimi spotřebiči a kuchyňskou linkou? Za nějaký čas se ve skrytých místech nahromadí nepořádek ať chcete nebo ne. Profi kuchyňské linky proto bývají často „na nožičkách“, jednoduše proto, aby se pod nimi dalo dobře uklidit. To je další krok k čistotě v kuchyňském prostoru.

4. Nerez kolem dokola

 

Restaurační kuchyně bývají celé z nerezu z  dobrého důvodu. Nádobí vytažené přímo z pece můžete na nerezovou pracovní plochu bez výčitek postavit, aniž by se jí něco stalo. Nerezová ocel je také velice hygienická a téměř nezničitelná. Zároveň je to i designově velmi zajímavé řešení. Pozor si dávejte ale při krájení, kdy byste mohli lehce nože ztupit, takže raději používejte dál krájecí prkénka, ochrání to nejen nože, ale i desku.

5. Vsaďte na pohodlí

 

Vysoké vysokotlaké baterie a dlouhou flexibilní hadicí jsou velice praktické. Snadno opláchnete jídlo nejen přímo ve dřezu, ale i mimo něj, dobře vyčistíte dřez nebo jednoduše naplníte velké hrnce vodou bez větších obtíží.

6. Prkénka na vše

 

Dřevěná krájecí prkénka jsou oblíbená pro svoji praktičnost i dlouhou výdrž. Nemáte rádi, když na prkénku zůstávají různé pachy? Rada je jednoduchá, používejte na různé potraviny různá prkénka. Jendo pro přípravu masa, další na práci s aromatickými potravinami jako je cibule, česnek či pažitka, další na sladké pokrmy při sekání čokolády či krájení jahod. Prkénka si můžete rozlišit v případě potřeby různými způsoby.

 

Dobrou radou na závěr je – nepoužívejte stejné prkénko na syrové a vařené maso a další již hotové pokrmy, hrozí zde riziko případné nákazy např. salmonelou. Zejména po přípravě drůbeže  prkénko ihned umyjte teplou vodou s čistícím prostředkem.

7. Jako v restauraci

 

V restauracích mají kuchaři vždy na očích vše, co mají za úkol udělat. Chytrým pomocníkem v kuchyni pro vás může být tabule, kam si budete zapisovat např. seznam nákupů, jídelníček na příští dny, či to, co by si kdo z rodiny přál uvařit k jídlu. Zároveň je to také designový prvek, který můžete dle libosti obměňovat. Zkuste například samolepicí tabulovou folii nebo speciální tabulový nátěr.

8. Myslete i na své nohy

 

V profi kuchyňském provozu jsou zásadní neklouzavé a snadno udržovatelné podlahové povrchy. V domácím prostředí můžete v klidu vsadit na korkové podlahy či lino, které díky své měkkosti absorbují i dopad nohou a tím i snižují jejich únavu při delší práci ve stoje.

 

Pokud jste příznivci tvrdých podlah, uvažujte nad měkkou obuví do kuchyně. V profesionálních kuchyních vyžadují pracovní obuv s krytou špičkou kvůli ochraně nohou před horkými tekutinami nebo ostrými padajícími noži.