Útulný byt na Petříně si na nic nehraje a normálně se v něm bydlí

Pavla Kubu
30. Leden 2018

Autor: Martin Poldauf, Prajaga Architekti

Lokalita: Praha, Újezd


Byt prošel radikální proměnou, jejíž součástí byla i repase některých původních historických prvků - především podlah, dveří a oken. Došlo také k výměně nevyhovujícího starého vytápění za nové. Celková užitná plocha bytu je 113 m2, přičemž koupelna a toaleta jsou v rámci této štědré rozlohy překvapivě celkem malé. Z centrální podlouhlé chodby, která tvoří jakousi páteř celé dispozice, se vstupuje do všech čtyř obytných místností, do koupelny i na samostatnou toaletu.

Srdcem bytu je prostorná kuchyně s velkým jídelním stolem. Otevřené kuchyňské skříňky, světlé barvy a zrcadlový obklad nad linkou zde podtrhují vzdušnost a prostornost. Převládající bílou příjemně doplňují živé rostliny a barevné doplňky - běhoun a výrazný obraz laděný do červena.

Obývací pokoj je pojat především jako odpočinková místnost určená pro poslech a provozování hudby nebo příjemné chvilky strávené při četbě knih z bohaté knihovny. To vše u tepla linoucího se z ohně krbových kamen. Velkorysá knihovna pojmula i zásoby dříví, které je vyskládané v její spodní části.

Další dvě místnosti slouží jako ložnice. Koupelna je zařízena minimalisticky, epoxidovou stěrku na stěnách podtrhují drobné detaily. Toaleta je vybavena netradičním designovým a zároveň ekologickým klozetem kombinovaným s umývátkem, ve kterém se odpadní voda z umývátka využije ještě při splachování.

Celý byt je zařízen s důrazem na modernost vybavení. Vše moderní je zde ovšem chytře zkombinováno s různými zajímavými doplňky z cest nebo úlovky z bazarů. Díky tomu byt působí útulně a zabydleně.