Útulný a prostorný dům s přírodou v hlavní roli

Dominika Tesárková
8. Květen 2018

Dům za centrem vietnamského města má opravdu dlouhý a zajímavý příběh. O pomoc s jeho návrhem požádal otec čtyřčlenné rodiny architektonické studio 3 Ateliér. Vše začalo tím, že otec dlouho řešil přestavbu svého původního domu v centru města. Vyskytlo se však mnoho problémů ohledně stavebních materiálů.

 

Nakonec si jako otec dvou dětí uvědomil, že jeho potomci tráví všechen svůj čas jen u počítače. Nikdy by nepoznali opravdové dobrodružné dětství v přírodě, jako měl on. Toto byl zlomový okamžik, kdy se rozhodl dům prodat a odstěhovat se na venkov. A tak vznikl tento nový, útulný dům, který se stal opravdovým zázemím pro jeho rodinu. 

Architektům se podařilo vytvořit perfektní zázemí pro život plný spokojenosti. Obě děti, původně narozené ve městě, si tedy můžou konečně užít dospívání v blízkosti přírody. Nová parcela se nachází blízko silnice. To se ukázalo být klíčovým problémem, který se musel vyřešit. Bylo nezbytné se vypořádat s hlukem a prachem, co přichází od silnice. 

 

Na designu domu je vidět inspirace původní stavbou ve městě. Zároveň jsou použity tradiční materiály, které jsou zanechány ve své přírodní podobě a tradiční uspořádání interiéru. Dům se stal ideální oázou přírody, kde děti mohou lézt po stromech, pěstovat  zeleninu, nebo se starat o domácí zvířata na zahradě vedle domu.