Útulná a praktická víkendová chatka

Luci Bečková
30. Prosinec 2017

        Toužíte po klidné atmosféře, do které se budete těšit po náročném pracovním týdnu? Zároveň byste ale rádi pořádali rodinné či přátelské večery a pořádně se odvázali? Pouvažujte o investici do malé, byť multifunkční chatky.


        Každý má jinou představu o víkendovém příbytku. Troufám si ale říct, že většina z nás si při slově "chata" vybaví viditelné nosné trámy, dřevěnou podlahu, starý nábytek, pocit chladu a vůni teplého čaje. Lidé nejezdí do hotelů, aby se cítili jako doma... to by přece mohli rovnou zůstat doma. Stejně tak vybavení prázdninového domku by ve vás mělo vyvolávat neznámé a vzrušující pocity. Zvolte proto netradiční nábytek a dekoraci. Že byste si nikdy netroufli mít doma žlutou skříň či bambusové zábradlí? Tady se může všechno!

 

        Vzhledem ke snaze využít každý kousíček prostoru efektivně, vybírejte nábytek chytře. Nemusíte mít moderní rozkládací gauč, aby se na něm případní hosté vyspali. Proč nemít pohovku, která má vzhled a vlastnosti postele? Doplňte o stylové polštářky a příjemnou přikrývku.

 

 

        Ať už se vaše víkendová chatka bude nacházet přímo na okraji města či za sedmero horami, zvuk dřeva, praskajícího v krbu, je téměř nezbytností. Teplo, prolínající se celou místností, šálek horké čokolády a oblíbená kniha. Dokážete si představit lepší odpočinek po celém dni stráveném na svahu?

  

 

        Ani malá, ani velká. Přesně taková by měla být kuchyně ve vaší chatce. Lehce udržovatelná a funčkní pro přípravu nezbytně nutných pokrmů. Zároveň také dostatečně prostorná a vhodná pro přítomnost malých pomocníků v případě pořádání velké rodinné oslavy.

 

 

        Že v jednoduchosti je krása a méně je někdy více, to už všichni známe. V interiérovém designu to však platí dvojnásob. A o to víc v prostorách, které mají mít vícero druhů využití. Vyvarujte se hromadění "lapačů prachu" ve formě nic neříkajících suvenýrů a starého porcelánu.

 

        Při zařizování se držte světlých nátěrů a strohého a praktického vybavení. Vzdušný a dostatečně prosvětlený pokoj vhodný k práci poté jednoduše proměníte v útulnou ložnici. Stačí pouze přidat závěs v oblíbených barvách a pár svíček.

 

 

        Věřte tomu nebo ne, ale i do miniaturní chaty se dá vměstnat "pracovna", a to aniž byste museli oželet pohovku anebo jídelní prostor. Je důležité, nelpět na zažitých pravidlech – jako, že pro práci musíte mít luxusní polohovatelnou kancelářskou židli, nebo že spánek na matracích bez postelového roštu a konstrukce není plnohodnotným spánkem. 

 

 

        Rada na závěr zní: Často stačí malá změna. Lepší sladění barev, zajímavější dekorace, generální úklid či přemístění nábytku, které umožní lepší využití prostoru.

 

         Pokud si na projekt či samotné zařizování netroufáte sami, pozvětě si na pomoc odborníka. Přebere tolik tíživou zodpovědnost za sladění jednotlivých prostor, jejich vzájemné propojení a dodržení ergonomických principů. Postará se o styl, barevnou kompozici, vhodný výběr nábytku a doplňků. Má přehled o trhu a nabídne vám několik možných variant včetně vzorků a katalogů. A hlavně - díky předchozím zkušenostem vám pomůže ušetřit spoustu času a peněz!