Útěk, klid a romantika v Jižním Pacifiku

Kateřina Cibulková
7. Březen 2016

Místo nebeského klidu nacházející se při břehu Jižního Pacifiku na Novém Zélandu bylo původně navrženo jako rekreační chata, která by mohla být cílem svatebních cest novomanželů. Vysokým stupněm soukromí ji obdařuje okolní krajina, která je tak rozsáhlá, že z dálky působí až graficky. Zatímco z jedné strany splývá s holým svahem, z druhé nabízí překrásný výhled na nekonečné moře. 


Seascape Retreat / Pattersons Associates Architects / Nový Zéland / 2011

 

 

Pattersons Associates Architects je studio založené v Aucklandu – největším městě Nového Zélandu. Proto, aby návrhy jeho architektů daly vzniknout lepším místům budoucnosti, studují pečlivě celou řadu okolností, jako jsou urbanismus a vlastnosti krajiny. Jejích cílem je vytváření projektů se svébytnou identitou, kterou oceňují odborné poroty v mnoha soutěžích.


 

Stavbou, jejíž vnitřek je rozdělen do pouhých 3 částí – haly, ložnice a koupelny, zmítá dynamická geometrie. Dvě hlavní stěny domu, které skrz pás oken zprostředkovávají úžasný výhled na moře, svírají takový úhel, aby byla podívaná co nejefektnější. Energií nad další dekoraci interiéru architekti dále neplýtvaly a soustředili se především na přirozenou návaznost prostor a kvalitu materiálů.

 

I v tomto případě je důležitý, v poslední době čím dál častěji zmiňovaný, vztah stavby a krajiny. Autoři pracovali s místními materiály, které z okolí volně přecházejí až do interiéru. Uvažovali ale i zdejší podnebí a zdroje a díky těmto poznatkům došli k energetické soběstačnosti budovy. Aby byla tato oáza opravdu dostatečně izolována od civilizace,  je přístupná helikoptérou nebo vozem, který je obtížnému terénu patřičně přizpůsoben.