Úsporný i velkorysý byt v Bratislavě

Tomáš Čech
12. Duben 2018

Úsporný množstvím zásahů, které byly provedeny, velkorysý svou dispozicí a prostorovým zážitkem z obytného prostoru – takový je byt v Bratislavě, jehož rekonstrukci navrhlo studio ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová.


Autoři návrhu: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová I Andrea Ambrovičová + Juraj Mikulaj

Realizace: 2010

Plocha: 75 m²

Místo: Bratislava I Slovensko


Původní dispozice, která vznikla při stavbě domu v 50. letech, byla shledána poměrně uspokojivou. S několika dodatky. Množství plochy věnované vstupní hale se zdálo příliš velké, oddělená kuchyně zase zbytečně stísněná. Prostor pro vaření tak byl propojen s obývacím pokojem. Vstupní otvory byly spojeny a mírně upraveny a vznikl tak velkorysý průchod do chodby, která se tak stala přímou součástí společenské části bytu. Možnost oddělit ji navíc zůstala zachována díky posuvným dveřím.

 

„Má být středem bytu stůl? Má být středem bytu televize? Má být středem bytu pohovka? Má být středem bytu postel? Má být středem bytu kuchyně? Má vůbec byt mít střed? Má být jeden a nebo jich má být více?“

Centrem domova, jeho srdcem, je rozměrný dubový stůl opatřený kombinací starších a designových židlí. Stojí ve středu obytného prostoru, v geometrickém středu celého bytu. Je umístěn na ose vstupu. Emoce, vnímání, obyvatel jsou tak zdůrazněny i architektonicky.

Stejný materiál, dub, je použit i na podlahu. Jednolitá krytina je v takřka celém bytě, pouze v koupelně najdeme vlysy z tropického dřeva Ipe. Již zmíněný význam jídelního stolu podporuje i umístění krásného koberce.

Vstupy do ložnic jsou poměrně úzké a tvoří jakási zákoutí. Kromě prostorového zjednodušení, kterého tak bylo dosaženo, je to i znázornění jejich soukromého charakteru. Estetiku dřeva doplňuje široké použití bílé barvy.

Koupelna se svým ztvárněním trochu vymyká zbytku interiéru. I zde je však navrženo světlé a jednoduché prostředí. Použita je k tomu jednoduchá mozaika a betonová stěrka. Zrcadlo tvoří symbolické okno s ostěním.

Řešení s centrálním širokým vstupem se zdá naprosto logické. Překvapení, které zažije návštěvník při vstupu, je výborným pozváním dovnitř. Dořešeny jsou i všechny drobné dispoziční detaily. Upravena byla stěna oddělující koupelnu a s ní i vstup do jedné z ložnic. Stejný proces proběhl na opačné straně bytu v případě druhé ložnice.

 

Čtěte také
Architektura
16. Březen
Architektura
26. Březen
Interiérový design
před 2 týdny