Ušetřete za energii a uskladněte svou zeleninu pod zemí!

Luci Bečková
19. Květen 2017

        Uskladnit si jídlo v chládku, bez přítomnosti lednice, a tedy bez použití energie. Nejen že je to možné, ve skutečnosti je to založeno na základních principech, které jsou známy po staletí. Groundfridge (v překladu "podzemní lednice") je dokonalá inovativní verze tradičních sklepů. Odpovídá potřebám lidí vlastnících zeleninovou zahradu a vedoucích moderní soběstačný život. 

 

        Zakladatelem holandské firmy Weltevree, která se pyšní touto chladničkou nespotřebovávající energii, je pan Floris Schoonderbeek. Ten si své zákazníky představuje zejména jako domácí zahrádkáře, chataře a nadšence alternativního způsobu života, kteří dokáží fungovat bez lednice v kuchyni.

 

O co se vlastně jedná? 

 

        Jde o jakýsi sklep s autonomním provozem. Groundfridge využívá izolační kapacitu půdy a chladící efekt podzemní vody. To umožňuje, aby uvnitř zůstávala stabilní teplota 10 - 12 °C po celý rok. Perfektní pro skladování ovoce, zeleniny, vín či sýrů.

 

 

Jak to funguje?

 

        Lednice je doslova zakopána do země a zahrnuta půdou. Tato krycí vrstva je zhruba jeden metr tlustá a má dostatečné izolační vlastnosti pro zachování stálé vnitřní teploty. Další nespornou výhodou je to, že instalace Groundfridge nevyžaduje žádné stavební povolení.


Doporučení:

 

        Vaše plodiny je nejlepší sklízet a okamžitě ukládat hned po ránu. Nejen samotná sklizeň, ale také vzduch, jsou v časných ranních hodinách nejchladnější a zabráníte tak vniku nežádoucího teplého vzduchu do vaší podzemní chladničky.

        

 

Jakou kapacitu může Groundfridge nabídnout?

       

        Objem centrálního tubusu činí 3.000 litrů a úložný prostor se blíží 500 kilogramů. To je zhruba jako dvacet standardních ledniček naskládaných vedle sebe. Groundfridge pojme množství zeleniny, která byla vypěstována na ploše 250 metrů čtverečních. Alespoň tak to tvrdí výrobce, který mimo jiné dodává, že obsah této zemní ledničky bohatě vystačí na zásobování pětičlenné domácnosti.

 

         Tato 300 kg vážící podzemní spižírna se v rukou holandských návrhářů mění v designový kousek, který je promyšlen do posledního detailu.

 

        Vzduchotěsná, voděodolná, "škůdcůvzdorná". Navíc není tato podzemní lednice pevně spojena s domem či jeho částí. Po jejím vykopání a rozložení se tedy stává 100% mobilní.

 

                                              Udržte své jídlo v chládku. Bez účtu za elektřinu.