Upleťte si ten nejbarevnější nábytek!

Magdaléna Nečasová
2. Srpen 2015

Ellinor Ericsson, narozena ve Švédsku v roce 1987 je současná designerka, která absolvovala studium nábytku a textilního designu v Kodaňské škole Danish Design. Před začátkem jejího působení na poli nábytku Ellinor experimentovala také v oblasti scénografie a průmyslového designu.

Textil zůstává vždy hlavní inspirací Ellinořiny umělecké tvorby a je považován za výchozí bod každého výrobního procesu. Dle autorčina názoru je téměř nemyslitelné vytvořit jen jeden jediný kus nábytku bez užití tkaniny.

Hlavní projekt "v naší přírodě" byl založen na myšlence experimentu s různými textilními technikami, které rozlišují funkci a tvar konečného tvaru. Ruční práce a kontakt s materiály je pro Ellinor Ericsson hlavní součástí projektu.

Rozhodující krok od scénografienábytkovému designu, přesně takovému, jaký dnes je, autorka nejraději popisuje svými slovy jako "vytvoření nastavení, které bude jistě fungovat po delší dobu".

"Dívám se na design stejně jako na scénografii. 
Věc, kterou vytvářím, je s ní navždy spjatá. 
Záměrem je právě Váš každodenní život
a Váš dům je pro mou tvorbu podium."


V tomto článku se dozvíte něco málo o Ellinořině tvorbě, konkrétně o projektu s názvem "The X-Me Collection".

The X-Me Collection (kolekce s doslovným překladem: Několikrát já) je založena na proplétání barevné tkaniny do nábytku v severském stylu. 

Ellinor Ericsson vytváří křížkový vzorek barevnými kusy látky. Nábytek je vyroben z břízového dřeva a vyzařuje čistým a klidným, spořádaným dojmem. 

A jak o svém projektu mluví sama autorka?

"Kolekce nábytku s norským designem představuje jedinečné, látkou zdobené kusy rokokového nábytku. 
Cílem bylo najít rovnováhu mezi dvěma různými světy estetiky. Cílem bylo najít to nejlepší z obou dvou. Výsledek je příznivý. Barevná vlna zdobí svým výrazným křížkovým stehem pletené březové dřevo.

Kolekci tvoří gauč a samostatně stojící křeslo. Díky tomuto nábytku vzniká rovnováha mezi čistotou stylu a dekorací."