Unikátní malba v celém bytě

Tomáš Čech
6. Duben 2016

Kdysi zde v duchu secese bydlel správce budovy, domovník. Dnes v bytě žijě vášnivý cyklista a ovládá ho nekonečná nástěnná malba. 0,5 studio netradičním způsobem navázalo na secesní přemýšlení.


Autor:  0,5 studio

Realizace: 2012

Plocha: 50 m2


Byt v původním, poměrně dezolátním stavu, si stále uchovával tradiční autentické prvky. Investor chtěl dosáhnout současných standardů a přitom nepotlačit historické elementy. A navíc:

„Aby zde vznikla odlehčená atmosféra s nečekanými prvky a překvapením.“

 

Dispozice se příliš nezměnila. V centrální části, za vstupem je umístěna koupelna a WC. Na straně směrem do dvora je ložnice, směrem do ulice obytný prostor. Tomu dominuje jasně modrá, použita je speciální barva Ives Klein, blok kuchyně doplněný o nerezový obklad. Vrcholem místnosti je promítací plátno povyšující zážitky ze sledování filmů. Zmíněná ložnice obsahuje vložené patro, pod kterým jsou navrženy vestavěné skříně velkorysých rozměrů. Díky tomu zde zbylo spoustu volné plochy a vešel se sem i velký pracovní stůl. Majitel je nadšeným cyklistou, a tak jsou zde pod stropem zavěšeny, uskladněny, jeho milované stroje.

 

Úplným vrcholem, který prochází celým bytem napříč, je nástěnná malba. V náhodných motivech bez zamýšleného spojení nebo bližšího vztahu kombinuje tři barvy, které se pak odrážejí i na klasických židlích Thonet.

 

Mnoho klientů touží po „wow“ efektu svého bydlení. Chtějí ohromit návštěvníky své domácnosti, chtějí je šokovat. Nejsem si úplně jistý, že je to řešení dlouhodobé a řešení kvalitní. Od těchto řešení je jen kousek k dojmu lacinosti a prvoplánovosti a to jistě není cíl, o který investor usiluje. Stojí to mnoho sil a mnoho přesvědčování. Je však povinností architekta ne jen prostě plnit přání klienta, ale také zprostředkovávat mu odbornou a fundovanou radu. Nezapomínejme na to!“

Chodba je poměrně velká, ale vcelku úzká. Ovšem díky množství úložných prostorů v ložnici zde nebylo potřeba umisťovat skříně. Napravo je vidět zachované okénko, kterým domovník kontroloval dění na chodbě a všechny příchozí.

Našlo se místo i na žebřiny. Dnes lidé používají spoustu moderních a zaručeně účinných strojů, které lze samozřejmě schovat pod postel, ale tento klasický cvičební nástroj je stále stejně výborný.

Spaní je umístěno na vloženém patře. To nesou HEB nosníky, a tak není potřeba žádné další podpory, místnost pod ním může být volně zastavena. V pozadí jsou vidět kola zavěšená pod stropem. Velká vášeň pana domácího má čestné místo hned vedle postele.

Na stěny koupelny je použit tmavý fasádní nátěr. Zde je nejvíce uchován historický odkaz secese. Nese jej především původní podlaha s šestiúhelníkovým rastrem a vzorem, který najdeme všude po domě.

Síla zvolené modré barvy je dále podtržena jednoduchými kubickými tvary a bezúchytkovým řešením dvířek. Nerezový obklad stěn opravdu výrazně zvětšuje ve skutečnosti poměrně úzký prostor.

Vedle nevelkého stolu jsou k vidění židle Thonet natřené barvami použitými na nástěnné malbě. Následuje futon a nad ním umístěný projektor. Ten možná mohl mít trochu důstojnější řešení. 

Barevnost malby je odvozena od soutiskové techniky. Motivy jsou voleny zcela náhodně, bez jakéhokoliv spojení. Jsou kombinací kaligrafie, grafity a pop-artu. Cílem bylo najít současnou reakci na ornamentální a florální estetiku secese.

Poměr šířky a délky bytu je opravdu velmi netradiční. Díky světlíku je ovšem aspoň trochu přirozeného světla i v koupelně a na toaletě a to se tak často nevidí. Samotné pokoje mají v zásadě konvenční uspořádání bez výraznějších překvapení.