Uhrančivý projekt v Andalusii, ve kterém se nám odhaluje duše malíře

Tereza Hrdličková
1. Září 2016

Tento projekt je unikátní tím, že do návrhu vložil své srdce sám majitel domu. Jeho požadavky a tužby do posledního detailu vyslyšel sám architekt a samozřejmě k nim přidal i své vlastní nápady. Výjimečnost podtrhuje i geografické umístění a samotná pozice pozemku. Gaucín je neuvěřitelně malebná vesnička v horském prostředí Ronda v provincii Málaga v jižním Španělsku. Je známý pro své nádherné výhledy na celý Gibraltarský průliv a Maroko. Jeho krásy vždy byly velkou inspirací pro řadu spisovatelů i umělců. Radostná tvorba inspirovaného umělce je důkazem toho, že jeho inspirace přichází z úrovně mysli, která je šťastná. A řekněme si upřímně kdo by se na tomto místě necítil zcela blaženě. 


  • Architekt: DTR studio architects
  • Místo: Gaucín, Málaga, Španělsko
  • Realizace: 2015
  • Plocha: 163 m
  • Fotografie: Cristina Beltrán

"Bylo nutné vytvořit jak příjemné místo k bydlení, tak zároveň i ateliér pro malířskou tvorbu. Dům navíc musí poskytnout dostatek volného prostoru i světla. Gaucín je typický svými úzkými uličkami a bílými zdmi tamějších staveb a domů. Architektovy představy se zaměřily především na hru těchto světlých ploch a stínů. Chtěl docílit sjednocujícího efektu jednotlivých prvků s okolím. Důležité také bylo udržet tradici naživu a netvořit něco zcela nového a silně kontrastního."

Pozemek se nachází v nejvyšší části obce. Tato pozice se stala rozhodující při návrhu konceptu finální podoby domu. Stavbu tvoří jednoduchý bílý hranol. Ten je spojený s pevninou a působí jako by ho sám architekt vytesal ze skály. Tato oáza skoro na nebi má svůj vlastní plaveckým bazén a nabízí nekonečné panoramatické výhledy do pohádkové krajiny. 

V přízemí domu je situováno malířské studio. Na první pohled je vidět, že výška místnosti (téměř dvojnásobná než v obytné části) byla uzpůsobena individuálním potřebám umělce. I v interiéru převládá bílá barva. Ta vyzdvihuje celkovou vzdušnost tohoto výjimečného místa. 

Stejně tak důležitá byla i regulace přirozeného světla ve studiu. Toho se docílilo vytvořením vnitřního "patia" ve skále. Tento dekorativní prvek přidává neobyčejně silnou estetickou hodnotu celému prostoru. 

Ve stejném duchu se nese i obytná plocha v horním patře domu, která byla navržena opět jako zcela otevřený prostor. S přilehlou terasou poskytuje fantastické výhledy, ale zároveň i dostatečné soukromí a klid pro majitele domu. 

Barevná skladba dosáhla perfektní harmonie. Vzájemný účinek přírodních odstínů barevného spektra spolu skvěle funguje.