Úchvatný výhled i pohled dovnitř

Dita Pfeferová
27. Únor 2017

Lokalita: Nové město, Bratislava

Projekt a realizace: RULES, s.r.o., Ing. Arch. Rudolf Lesňák, Ing. Arch. Kvetoslava Miľáková

Datum realizace: 7/2013 – 12/2013

Rozloha: 77,2 m2

Fotografie: Dano Veselský


 

 Byt o rozloze 77m2 v sobě nese tři pokoje. Návrh dispozice třípokojového bytu byl řešen již před stavbou samotného domu, jehož měl být byt součástí. Nebylo tedy nutné nic bourat nebo rekonstruovat, samotná výstavba bytu totiž následovala architektonický projekt. Díky tomuto postupu vznikl perfektně dispozičně řešený, příjemný a světlý byt s výhledem na Bratislavu.

 

 Ustředím celého bytu je obývací prostor, který je symbiózou několika výrazných prvků. Interiér je patřičně osvětlen dvěma okny, která zároveň nabízí velkolepý výhled do okolí. Nejzásadnější je kubus obsahující hygienické prostory, obložený borovicovou dýhou, do jehož středu je zasazeno okno, propojující koupelnu s kuchyňským prostorem. Měkkost a živelnost textury borovicového dřeva je pak z jedné strany zvýrazněna hladkou bílou kuchyňskou linkou, z druhé strany roztříštěna obnaženou betonovou stěnou. Prostor kuchyně je sjednocen pomocí bílých lesklých ploch kuchyňské linky a velkého jídelního stolu, umístěného ve středu kuchyně.  V kontrastu je pak zvolena barva i povrch svítidel nad stolem nebo matný tmavě šedý povrch interiéru koupelny.

 

Pohledová betonová stěna svým hrubým vzezřením nepůsobí jen na dřevěné obložení koupelny, ale vyzdvihuje i jemnost a pohodlnost sedací soupravy. Každý materiál v interiéru má zkrátka svůj protipól nebo doprovod. Tím je zaručeno, že všechny tyto zdánlivě neslučitelné materiály jsou jak samostatnými dynamickými prvky, tak i ve svém vzájemném působení na sebe vytváří úchvatný harmonický celek.