Typový dům od architekta? Ano, je to možné.

Pavla Kubu
16. Říjen 2018

Zabýváte se právě otázkou, zda svůj dům postavit podle typového projektu nebo si raději nechat vyhotovit projekt na míru od architekta? Možná vám s rozhodováním pomůžeme. Dům, který vám dnes představujeme, je sice typový, ale byl navržen architektem Jakubem Loučkou pro společnost Novahome. Vyniká příjemným designem i funkčním propojením interiéru se zahradou.

 

Velikost i dispozice domu vychází z potřeb čtyřčlenné rodiny. Do tvaru domu se promítly vlivy současné dřevěné architektury, potřeba minimalizace tepelných ztrát a touha přirozeně propojit vnitřní prostor domu se zahradou. Dřevěná terasa se stala v podstatě rozšířením obytné plochy, kde se našlo místo nejenom pro venkovní sezení, ale také pro dětskou houpačku. Velká okna, z nichž některá jsou zasklena bezrámově, umožňují úzký kontakt s exteriérem. Velmi neotřele působí v kombinaci s modřínovou fasádou žluté okenní rámy.

 

Přízemí domu poskytuje dostatek volného prostoru pro společné trávění času, ale zároveň nabízí dostatek soukromí pro nerušenou práci. Celý prostor je zařízen velmi jednoduše a účelně. Převažují zde neutrální barevné odstíny, které jsou doplněny o tóny modré, červené a žluté. Smrkové podlahy a dřevěné stěny interiér pocitově zateplují a zútulňují.

 

Do patra byly umístěny dětské pokoje, ložnice se šatnou a koupelna. Vše je řešeno naprosto účelně s důrazem na funkčnost a maximální využití místa. Prostor pod střechou zůstal otevřený a umožňuje uložení méně používaných či sezónních věcí, případně může sloužit jako ateliér.