Tvůrčí prostor

Tomáš Čech
16. Leden 2016

Máte pořád jedny a ty stejné obvodové zdi. Dokonce vás přímo uprostřed prostoru obtěžuje masivní sloup. Ale chytrým návrhem změníte prostor takřka k nepoznání. Třeba s pomocí studia BY architects.


Autor:  BY architects

Projekt: 2013

Realizace: 2014

Plocha:  35 m


Když si někdo pořizuje ateliér pro svou tvorbu, jedním z hlavních požadavků je dostatečný prostor pro práci. A právě ten textilní návrhářce před rekonstrukcí chyběl. Tvůrci se proto rozhodli pro radikální proměnu dispozice. Nešikovné uspořádání vstupu a obslužných místností muselo být změněno. Všechno potřebné je nově uspořádáno podél zadní stěny. Pracovní prostor se radikálně zvětšil a získal příznivější tvar. Navíc je situován blíže oknu a má tak i více potřebného světla. A dokonce i sloup, který dříve jen překážel, je dnes zajímavým a netypickým osvěžením místnosti.

 

„V životě, a tedy samozřejmě i v architektuře, se potkáváme s mnohými problémy. Ty je třeba řešit! Například, když máte uprostřed místnosti velký sloup, je to na nic. Ovšem prací architekta je, se s těmito obtížemi vypořádat. Nabízí se tedy otázka, je na to připraven? Poskytne škola budoucímu tvůrci dostatečnou průpravu? Většinou totiž studenti staví na zelené louce, učí se navrhovat nové, problémy a omezení mají jiný charakter. A kde jinde tyto schopnosti získat?“

Vidíme dveře do zádveří, koupelny a kuchyňky. Všechny mohou být zavřené a vznikne tak ničím nerušený prostor obdélníkového půdorysu. Neutrální prostředí pro tvorbu.

Kdysi byl sloup nic než extrémně otravným prvkem. Nyní je jakousi sochou uprostřed a prostor pomyslně předěluje, i když ho zároveň nechává celistvým.

Vše je velmi funkční. Jednoduchá rozkládací pohovka, velká lampa a hliníkový žebřík. K čemu? Zajišťuje přístup k horním skříňkám s úložným prostorem.

V původním stavu zabírala efektivně využitelná plocha pokoje méně než polovinu celé podlažní plochy. Zázemí bylo špatně umístěno a navíc vznikl nefunkční úzký prostor, který nemohl být ničím jiným, než chodbou.

Nový návrh uspořádal všechny funkční prvky podél zadní stěny bytu/ateliéru. Po řadě za sebou jsou umístěny zádveří, koupelna, WC, kuchyňka a skříň. Vše s maximální možnou efektivitou.

V zázemí byl zřízen nový snížený podhled. Nad ním vzniklo velké množství úložného místa, které majitelka nutně potřebuje.