Trojúhelníkový textil

Tomáš Čech
19. Prosinec 2017

I v zemi sužované válkou může vznikat kvalitní architektura. Nevěříte? Podívejte se na realizaci obchodu od ateliéru FILD.


Autor:  FILD

Realizace: 2015

Plocha: 80 m2  I obchodní plocha 36 m2

Místo: Kijev, Ukrajina


Spolupráce kanceláře FILD a textilní firmy Podolyan začala kompletním re-brandem celé značky. Následně byli architekti osloveni, aby navrhli interiér jejich obchodu. Pro prodej zde bylo vymezeno pouze 36 m2. Celý prostor sjednocuje tmavě šedá barva použitá na stěnách i všech dekorech. Na zemi jsou speciálně navržené trojúhelníkové kachličky, které jsou místy doplněny o nápis Podolyan. Za prodejním pultem je dřevěné obležení. Opět s geometrií trojúhelníku. Vše je doplněno kvalitními svítidly. Některá jsou dokonce autorským počinem ateliéru.

Kapitolou samo pro sebe je vstup. Krásná, obloukem zakončená výloha byla ponechána co nejtransparentnější, aby vynikl interiér. Ani zevnitř není ničím zaskládána. Nad dveřmi je úžasný neonový nápis, který připomíná doby již dávno minulé. Nově bylo navrženo i schodiště. Opět v tmavě šedé a doplněné jednoduchým zábradlím.“

„Prosím, mysleme na to, že ve světě, potažmo v lidských životech jsou různé hodnoty. Samozřejmě, pokud jsou narušeny základní potřeby, je těžké myslet na krásu, ale je to potřeba. Právě v dobách nejhorších může být kvalita kultury, ke které architektura nepochybně patří, pomocí. Ukrajina je dnes spojována převážně s boji, neutuchajícím konfliktem a rozvratem na všech frontách. Přesto se ateliéru FILD podařilo zrealizovat tento krásný obchod. Přesto někdo pořád myslí na krásu. Neměli bychom na ni zapomínat v dobách zlých i dobách dobrých.

Omluvte dnes prosím trochu nearchitektonický komentář, nemohl jsem si ho odpustit. Myslím, že bychom více měli přemýšlet nad tím, co dnes považujeme za klíčové a co by klíčovým třeba mohlo být.“

Sjednocující tmavě šedá barva nechává vyniknout prodávanému oblečení. I samotný sortiment se ale drží vlastně pouze dvou barev, bíle a černé.

Stěna za prodejním pultem je vysázena z trojúhelníků s dřevěnou texturou. Stejnou geometrii nalezneme i na podlaze.

Na osvětlení není radno zapomínat. Může to být přímo umělecký kousek.

Takovýto drobný detail může reprezentovat celý obchod. Máte pocit, že se myslí na vše a stejně tomu bude i u kousku oblečení, který si koupíte.

Krásný vstup. Elegantní neonový nápis, pod ním schody, nad ním drobná skříňka. Takto by měly vypadat průčelí obchodů.

Povšimněte si, že samotná obchodní plocha zabírá pouze část celé plochy obchodu. A to nevidíme ještě jedno celé patro.