Tři generace

Tomáš Čech
30. Srpen 2015

Andrea Marcante a Adelaide Testa proměnili 250 m2 v italském Turíně ve velkolepou eleganci pro dvě dcery, otce a dědečka.


Autor: Andrea Marcante a Adelaide Testa I UDA ARCHITECTS

Plocha:  250 m2

Místo: Turín I Itálie


Byt v domě postaveném mezi lety 1935 a 1937 již ztratil veškeré své původní kvality, a tak bylo nutné přistoupit k zásadní rekonstrukci. Vznikl povedený mix architektury, designu a umění, který velmi pohodlně ubytuje čtyři osoby. Každá místnost je unikátem s vlastními sebevědomými kvalitami. Vše však drží pohromadě a vytváří celek, který je pro naše zvyklosti naprosto překvapivý, až neuvěřitelný. Za efektním obalem se ovšem skrývají neméně kvalitní vnitřnosti. Vše je, z hlediska funkčnosti a organizace prostoru výborně vyřešeno. Noční část bytu je naprosto oddělena a poskytuje stoprocentní soukromí. Trik s policí v neuvěřitelně velké chodbě vás zavede přesně na místo, kam architekt chtěl, a před vámi se ukáže velkorysý prostor obytné místnosti. Tři balkóny jsou už jenom završením.

„O faktu, že pořízení a rekonstrukce tohoto bytu stály nemalé finanční prostředky, není třeba pochybovat. Na druhou stranu mne napadá otázka, zde jsou z interiéru na první pohled vidět. Ano i ne. V našich končinách by vše vypadalo naprosto rozdílně. Zřejmě by majitel chtěl dát své finanční možnosti náležitě najevo a využíval by k tomu každé příležitosti. Zde je vše rafinovanější, složitější, … Nic není prvoplánové a prosté. Každý prvek interiéru má svůj význam, který je ještě podtržen prostorovou velkorysostí. Byt je to vskutku luxusní, ale zároveň dokazuje podstatnou myšlenku: „Luxus a okázalost nejsou synonyma.““

Hned u vchodu na vás sáhne první dotyk umění. Ponoříte se do speciální atmosféry, ve které pokračujete, ať už vejdete do jakékoliv místnosti bytu.

Velkou vstupní halu částečně předěluje knihovna. Naprosto plynule vás tak zavede do obytného prostoru.

Před vámi se zjeví velkorysý prosvětlený prostor, jehož ústředním bodem je pohovka. Toto je hlavní místnost domu, kde se odehrává společný a společenský život všech obyvatel bytu.

Prostorný jídelní stůl nabízí pohodlné stolování až 8 strávníkům. Za ním je vstup na terasu, která nabízí příjemné exteriérové posezení.

Stěna za postelí odděluje ložnici od šatny. Ta není tmavou komorou, ale prosvětleným místem, kde můžete oblečení vybírat s pohledem na ulici.

Dětské pokojíky nejsou, vzhledem k celkové velikosti bytu, příliš velké. Oproti ostatním místnostem je zde poněkud uvolněnější atmosféra, i když hlavní linky jsou stále udržovány.

Koupelna je, stejně jako celý zbytek bytu, na naše poměry velmi neobvyklá. Speciální tvar a formát obkladů, elegantní skříňka, doplňky, ...

Na první pohled by jste možná ani netipovali oněch 250 m2, které byt zabírá. Když se podíváme pozorněji, vidíme mnoho příjemných řešení a velkorysost. Noční zóna bytu je oddělena a lze ji obývat naprosto samostatně. Jsou zde tři ložnice a dvě koupelny. Velkorysý obytný prostor je v denní části doplněn stejně velkorysou kuchyní a koupelnou. Samostatnou kapitolou jsou tři balkóny, které poskytují možnost užívat prostředí Turína plnými doušky.