Transformace omšelé továrny na čaj v luxusní rezidenci

Tereza Hrdličková
12. Červen 2017

Továrně na čaj z roku 1920 byl nedávno vdechnut zcela nový život a na 300 m2 byla vykouzlena pohádková rezidence pro talentovaného hudebníka. Ten si přizval na pomoc architektonické studio Josephine Hurley Architecture.

 

Budova, ve které najdeme tento unikátní byt, se řadí mezi nejvýznamnější památkové objekty v Sydney. Již na první pohled nám ale dojde, že toto není jen normální byt. Spíše si budeme připadat jako by jsme noc strávili v prezidentském apartmá, které na nás dýchá svým šarmem a výjimečným charakterem. Celá oblast Surry Hills je v posledních letech jednou z nejrychleji se regenerujících městských částí. 



Apartmá má dvě úrovně a sahá až do nejvyššího 6. patra, jehož dominantou jsou kultovní klenutá okna. Prostor je díky tomu dostatečně naplněn slunečním svitem. Z barevného spektra převládají šedé odstíny. Sněhově bílá ale hraje prim. Díky tomu je prostor vzdušný a zcela nadčasový. Na každém kroku je cítit silně industriální duch tohoto loftového bytu. Přesto si však zachovává domácí atmosféru. 

 

"Pro klienta byla nejdůležitější praktická stránka věci spojená s usnadněním každodenního života, pohodlí a samozřejmě respekt k samotné historické budově. Dalším faktorem, který promluvil do architektonické kompozice, bylo spojení práce a bydlení pod jednou střechou."

 

Po technické stránce a v zájmu zachovat původní betonové desky a trámy stropního systému, podlahy a stropní systémy musely být uzpůsobeny instalaci službám. Pro majitele byl rozhodující propracovaný akustický systém v konstrukci. Láska k hudbě, nesmí ničím narušovat sousedské vztahy. 

"Open Plan" propojuje obývací pokoj, kuchyň, jídelnu a především "místo hudby". Vytváří tím velice atraktivní prostor jak stvořený pro vlastní tvorbu hudebníka, který díky tomu nemusí být zavřený za dveřmi jednotlivých místností. 

Architekti skutečně vše promysleli do posledního detailu a velice vnímavě se postavili k životnímu příběhu klienta. Krom hudby je právě cyklistika jeho velkou vášní. 

Šedá interiéru skutečně sluší. Působí čistě, jasně a vznešeně. Je zcela univerzální a elegantní zároveň. Díky své nenápadnosti dává vyniknout více tvarům a liniím. Jen musíme být opatrný na zvolený odstín. Chcete-li opticky zvětšit místnost, použijte světlejší tón šedé.

Odhalené cihlové stěny skutečně vyženou nudu z jakéhokoliv místa. Tento trend v moderních loftech a historických budovách dodává interiérům velmi rustikální vzhled a vyčaruje nám přímo před očima tolik oblíbený moderní industriální styl. Zde byla zachována přiznaná barva cihel - červenooranžová. Tato teplá variace odstínů zútulňuje celý prostor.