Tradiční venkovská stavba v netradiční plechové zbroji

Anna Dlouha
6. Prosinec 2016

Pokud na domek v obci Velká Polom budete koukat z čelní strany, připomene Vám novostavba svým tvarem tradiční venkovské domky.  Pokud však na něj nahlédnete z některého boku, zjistíte, že oplechováním a dřevěnými hranoly porušuje zásady těchto tradičních zástaveb. Tradičně netradiční stavbu navrhl a následně zrealizoval Ing. Arch. Radim Václavík z architektonického studia atos6.cz. Dům byl definován jako průnik dominantní obdélné hmoty a prostého hranolu ve středové části objektu.


Navržený interiér pracoval s myšlenkou - otevřený velkolepý prostor v přízemí a soukromé prostory v patře. Z toho důvodu místnost v přízemí spojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj do jednoho celku. Dominantním prvkem je zde bezesporu krbová vložka. Díky rafinovanému umístění zasahuje do všech funkčních částí, a lze tedy na ni také z jednotlivých koutů nahlížet.   

 

Z výškového hlediska je společenský prostor umístěn nejníže. Ve středové části, která je o několik schůdků výše, byla zřízena zimní zahrada. Nejvyšší sféra pak kopíruje druhé patro a slouží výhradně svým majitelům.  

Přestože je zimní zahrad kouzelným zpestřením interiéru, nesmíme opomenout velkolepou zahradu kolem domu. Jedním ze základních bodů návrhu bylo propojení interiéru s exteriérem. Na vlastní stavbě se to podařilo splnit velkoformátovým zasklením.

 

Nedílnou spojkou vnějších a vnitřních prostor je však také terasa, která slouží jako volné prodloužení interiéru. Díky zahradnímu nábytku a stříšce můžu v teplých měsících plnit funkci společenské místnosti.

 

Na zastřešenou terasu navazuje dřevěná konstrukce. Tu majitelé využili jako zahradnickou oporu. Opracované dřevo jakoby díky pnoucí se zeleni zase „ožilo“.