Tradičně netradiční bydlení s puncem komfortu

Anna Dlouha
22. Září 2016

Malá bydlení se pro své majitele často stávají noční můrou. Zvláště, když si přejí nadstandardní vybavení a neví, jak ho vkusně vměstnat do interiéru. Jednání na vlastní pěst často končí chaotickou domácností, v níž se nedá žít.

 

Malá bydlení jsou pro architekty často skutečným oříškem. Musí si totiž umět poradit s každým požadavkem, a to i s těmi zdánlivě nemožnými. Mistři svého řemesla však zvládnou i to. Paní architektka Eva Bradáčová přispěchala na pomoc klientům, kteří zakoupili byt v developerském projektu západně od Prahy.

Byt o velikosti 2+KK na první pohled nevypadá jako problém. Tvrdým oříškem se však stává ve chvíli, kdy si majitelé přejí rozdělit byt tak, aby každý ze čtyř členů domácnosti měl své útočiště, a tím pádem i soukromí. Prostorné místnosti v bytě však poukazovaly na možnost splnění tohoto přání. Cílem práce paní Evy bylo vytvořit plnohodnotný prostor pro děti, polosoukromou ložnici pro dospělé, maximalizovat úložné prostory.

 

Protože si vlastníci bytu přáli vybočit ze zajetého bytového standardu, volila paní architekta atypické kousky nábytku. V rámci rekonstrukce došlo k výměně podlah, lištování a dveří. Nahrazením laminátové podlahy dřevěnou došlo k vyzdvižení elegance a domácí pohody. Zásadní změnou prošlo sociální zařízení. Obklady se v tomto případě nahradily voděodolnou stěrkou. Do koupelny se umístily skříňky, čímž se zvětšila kapacita úložných prostor.

Byt se po rekonstrukci může pochlubit kouzelným dětským pokojem pro dva kluky. Pokoje je skutečně klučičím rájem. Spaní se vyřešilo dvoupatrovou postelí. Pod okna se kvůli dostatku denního světla umístily dva psací stoly. Veškerý nábytek byl situován při stěnách, čímž zůstal střed místnosti volný na hraní.

 

Největším oříškem bylo v tomto případě vyřešit spaní pro rodiče. Protože majitelé nechtěli zasahovat do dětského pokoje, bylo jediným možným řešení půlení společenské místnosti. Myšlenka stavby nové zdi byla zamítnuta již v zárodku. Vítězným nápadem se stalo přepažení místnosti pomocí víceúčelové knihovny. Spodní část opatřená dvířky může posloužit k úschově oděvů, povlečení, dek aj.