Tradice i originalita domu ve Veliši

Dita Pfeferová
13. Červen 2015

Menší obce jako vesnice či městysy, či jejich okolí, jsou často vyhledávanou lokalitou pro stavbu rodinného domu. Na novém stavebním pozemku nebo i na místě starého domu si v okolí takových menších obcí mnoho lidí již zrealizovalo svůj vysněný domov. Možná i to je důvodem vzniku „satelitních městeček“,  jak jsou označovány skupiny domů na klíč, kterých v okolí malebných a klidných vesniček vzniká víc než dost. Někdy jsou takové domy označovány hanlivým pojmem „podnikatelské baroko“, který má poukazovat na nevzdělanost klientů domů na klíč. Ale jak jinak lze na venkově realizovat dům snů, aniž bychom ho vybrali z katalogu, nebo jeho originální a moderní architekturou nepohoršili okolní starousedlíky? Tento problém perfektně zpracovala architektonická kancelář Architektura s.r.o.  

 

Ve Veliši u Jičína realizovali novostavbu, která je jednak architektonickým originálem a zároveň akceptuje tradice venkova. Dům je totiž koncipován jako dva do sebe zapadající domy s klasickou vesnickou siluetou, včetně sedlové střechy, která dům svírá v úhlu 45 stupňů. Jeden z domů kryje klasická bílá vápenná omítka, zatímco druhý se pyšní obnaženými cihlami. Tato srostlice tradičních objemů je doplněna opticky lehkým přístřeškem pro auto. Samozřejmě venkovní optické členění na dva domy se v interiéru spojuje v jeden ucelený a vzdušný prostor. 

 

Jak uvádí autoři realizace je to právě „Koncepce obsažená v dětské kresbě domu – maximální jednoduchost – přírodní naivita, prostota,“ díky které dům svým vzezřením nenuceně zapadá do venkovské krajiny a jistě nepohoršuje ani kritiky architektury, ani sousedy z vesnice.