Tipy na lavice a lavičky do zahrady

Laura Kučerová
31. Říjen 2018

     Chybí vaší zahradě šmrnc a důvtip? Přemýšlíte čím ji oživit? Zkuste zaměnit klasické doplňky za netradiční a nechte se inspirovat několika trendy sedacích prvků.

 

     Jedním z nejčastějších nešvarů českých zahrad jsou prefabrikované bílé nebo tmavě zelené plastové lavičky či židle spolu s jídelním stolem. Každý je moc dobře zná, ale přesto jsou nadmíru používané kvůli jejich praktičnosti a cenové dostupnosti. Přitom stačí tak málo…

     Některé zde uvedené příklady dokazují fakt, že i výrobu sedací lavice můžete hravě zvládnout sami doma. Stačí mít pouze materiál – dřevo, smirkový papír nebo brusku a lak na venkovní dřevěné povrchy.

     Z širších fošen si můžete vytvořit sedací lavici, jež se připevní už na stávající objekt anebo může vystupovat přímo ze zdi. Pokud ale máte k dispozici masivní a kvalitní desky, není nic jednoduššího, než je na koncích spojit s kratšími pláty dřeva. Navíc, když použijete bezbarvou glazuru, dáte pak vyniknout pestrým letokruhům a sukům trnovníku akátu. Taktéž můžete obložit i nevzhledné prvky za pomoci palubek, které vystupují z terasy a navíc ji i opticky prodlužují.

     Ač se to nezdá, sedací prvky dotváří genius loci. Tento duch místa tak na nás může působit i provokativně, pokud zvolíme pestré barvy. Červená hned na první pohled upoutá naši pozornost.  Pokud ale naopak chceme docílit celkové harmonie, měli bychom vybírat takové tvary a barvy, které budou v souladu s okolím.

     S rozevlátými listy travin a kulovitou korunou katalpy korespondují oblé linie lavičky a kruhovitého sedacího prvku. Ty byly záměrně tónovány tak, aby ladily k zašedlé a opotřebované struktuře dřeva, jenž vystupuje napovrch a narušuje použitý nátěr.

      Masivní sedátka z jednoho kusu dřeva lze vyrobit při ořezání kulatiny motorovou pilou. U hranatých přenosných stoliček je zapotřebí více práce, u kulatých nám postačí odstranit okolní borku a následně pak zapravit broušením.