The Nook house

Ondřej Bělica
19. Červen 2017

The Nook house je nově vystavěný moderní dům, nacházející se v klidném údolí uprostřed zalesněné krajiny. Tato stavba se čtyřmi ložnicemi nahradila starý, nefunkční bungalov ze sedmdesátých let.

 

Ambicí toho projektu bylo vytvořit trvalý, a zároveň flexibilní domov, který staví na nejvyšších kvalitách pohodlí a přirozenosti. To vše čerpá z klidného venkovského prostředí a celoročně optimální světelné expozice. Díky jižní orientaci domu je zaručen vydatný příval denního světla, který svého potenciálu využívá především v zimním období.

 

Konstrukce volně přejímá jednoduché vrstvení hmot, evidentní ve vesnických a hospodářských stavbách tohoto regionu, kde obojí - tradiční kamenné stodoly a ocelový skelet - hrají významnou roli při utváření místní architektonické identity. Tyto struktury mají tendenci oplývat vizuální jasností a prostorovou velkorysostí, která obyčejně u většiny venkovských obydlí chybí.  

 

Obdélníkový půdorys umožňuje funkční efektivitu, flexibilitu a hospodárnost. Nosná konstrukce tvořená ocelovým rámem poskytuje velké rozpětí a dovoluje obvodovému plášti rozsáhlé okenní otvory a nevídané převýšené prostory uvnitř interiéru. 

Tato stavba je svým ztvárněním velmi jednoduchá, bez jakýchkoli ambicí šokovat. Klasický obdélnikový půdorys je zastřešen sedlovou střechou. Kamenná fasáda je odlehčena velkorozponovými okny, mezi nimi jsou vložené dřevěné lamely. Kombinace kámen - dřevo - sklo propojuje místní zažitou tradici a současnou technologii. 

Vnitřní prostoy jsou příjemně vzdušné. Nábytek je cíleně zvolen tak, aby ani na chvilinku nenarušoval atraktivní výhled do přilehlé krajiny. Obyvatel domu je tak v jakémkoli místě uvnitř ve spojení s přírodou.

Jídelna je koncipována jako převýšený, velkoryse prosvětlený prostor. Nachází se v těsné blízkosti kuchyně a nabízí nekonečný výhled skrze obrovské skleněné tabule.

Dominantním prvkem kuchyně je ostrůvek, který obsahuje kuchyňský dřez a velikou pracovní plochu. Ta představuje černý rámeček okolo dřevěného úložného prostoru.