Teplo v koupelně

Zuzana Kysučanová
6. Únor 2018

Přemýšlíte, jak si zmodernizovat koupelnu bez velké námahy? Co začít od zdroje tepelné pohody. Ačkoliv je léto v plném proudu a teploměry lámou teplotní rekordy, je nevhodnější čas na výměnu starých klasických radiátorů a topných žebříků v koupelnách nebo na jejich instalaci.

 

Říkáte si, že je to zbytečné? Naopak. V zimním období příjemně vytopí koupelnu, nahřejí osušky a nedovolí, aby po horké koupeli vaše tělo ztuhlo chladem. Mimo topnou sezónu poslouží jako designový doplněk, který dodá koupelně nový stylovější vzhled. Je to investice, kterou využijete po celý rok.

 

Typů, tvarů, barev je opravdu mnoho. Druh vytápění je v každém obydlí individuální. Záleží na vás, zdali využijete zdroje tepla, který už máte navržený nebo si naistalujete například elektrický. Tvar je pouze na vaší fantazii a odvaze. Je dobré ale myslet na velikost prostoru, kde bude topný žebřík umístěn. Barevnost je příliš nelimitované téma. Jediné omezení spočívá ve stylu koupelny, aby výsledný dojem působil sladěně a harmonicky.

Klasický bílý topný žebřík, který je zajímavý svými žebry. Namísto kulatých žeber jsou použita zploštěná. Malé oživení, které i tak upoutá.

Velký prostor přímo vyzívá k instalaci většího topného zařízení. Centrální rozvod není přímo ve středu konstrukce, vytváří se tak záměrný efekt.

Ukázka použití topného žebříku namísto radiátoru. Velkou výhodou je, že se zde vejde více ručníků.

Menší chromový topný žebřík, který vypadá velice elegantně.

Zde je vidět tvarová variabilita. V celkovém dojmu může působit jako obraz.

Lesk a záře pěkně vynikají v tmavém interiéru. Proto je zde zvolen topný žebřík ze zavěšených trubek, na kterých se odráží více světla.

Ve světlém interiéru je vhodnější zvolit matné tmavší provedení.

Topné trubky nemusí být pouze v jedné linii. Mohou být uspořádány i do půlkruhu.

Trochu odvážnější variantou je celoplošné topné těleso s výřezy.

K tmavé podlaze v kombinaci se světlejší obkladem je vhodné použít jako přechod právě topný žebřík, nejlépe také v tmavém odstínu. Motiv hřebene vystihuje jeden z účelů koupelny.

Černá je velice moderní barva. Proto se velmi hodí do elegantní koupelny plné šedých a bílých tónů.

Koupelny v extravagantním stylu nemohou postrádat designové vytápění.

I milovníci barev si přijdou na své. Příkladem může být kontrastní tyrkysový topný žebřík v kombinaci s dřevěným obkladem.