Tento dům na stromě je splněním dětského snu

Zbyněk Šuba
15. Březen 2018

Na jaře roku 2014 se parta přátel v čele s Fosterem Huntingtonem rozhodla postavit si své vysněné místo pro společné trávení víkendů. Vybrali si les v kaňonu řeky Columbia na severozápadě USA, ve státě Washington. Celý projekt se skládá ze dvou domků na stromě propojených můstky, menšího skateparku, vířivky a kadibudky. A díky velkému zájmu lidí z jejich okolí, nově také staví kůlnu na nářadí a skladování a společenský dům s dalšími místy na spaní, kuchyní a koupelnou. 


První domek je umístěn mezi dvěma stromy ve výšce 5 metrů a dostanete se k němu po dřevěném schodišti. Konstrukce je poměrně jednoduchá, skládá se z terasy podepírané trámy opírajícími se o strom, na které stojí domek postavený klasickým americkým způsobem. Střechy jsou z plechu. Druhý domek, ke kterému se dostanete po můstcích má tvar šestiúhelníku a z vnější strany je obložen šindelem.

 

Vířivka je vlastně jen dřevěná vana s kotlíkem pro oteplování vody. Stojí na dřevěné terase umístěné ve svahu na kraji pozemku. Terasa je navíc ještě propojená můstkem s vanou vydlabanou do kmene stromu, napuštěnou vlažnou vodou pro schlazení. Jde tady vidět, že není potřeba žádná luxusní vířivka, aby si člověk mohl dopřát luxusní odpočinek v přírodě.

Jak je vidět, nezapomněli myslet ani na dostatek světla vevnitř, a tak domek vybavili mnoha okny, dokonce i jedním stropním.

Visutému můstku nechybí ani síť po stranách.

Kůlna pro nářadí, skateboardy, a jakékoliv další věci se právě staví.

Díky jejich kvalitnímu provedení v nich můžete přespat i v zimě, kdy působí obzvlášť kouzelně. Jenom je potřeba mít s sebou velmi teplý spacák. 

Je obdivuhodné, jak plně zařízené jsou tyto domky zevnitř. Nechybí jim ani přívod elektřiny. Kdybyste se v téhle posteli probudili ráno po divoké noci a nic byste si nepamatovali, ani by Vás nenapadlo, že jste na stromě. 

V půlce zábradlí jsou pro větší bezpečnost nataženy i lana.

Velký společenský dům je také v procesu stavby. Zde už nechybí kvalitní betonové základy, rozvody vody, centrální vytápění ani kanalizace.