Takový schody do nebe...

Luci Bečková
4. Květen 2015

Dispozice, design a samotné provedení hrají hlavní roli při určování, jak bezpečně a pohodlně splňují schody tento úkol. Mohou být dřevěná, skleněná, pravotočivá, samonosná, žebříková... pojďme se podívat na pár zajímavě provedených schodišť.


        Studio 23pm - flexibilní společnost spolupracující s architekty, designéry, podlaháři, čalouníky, sklenáři a jinými specialisty. Pro navrhování specifických prostor s důrazem na každý detail používají metodu 3D modelování a nabízejí řešení od rurálního stylu, až po supermoderní interiér. Všechny jejich výrobky jsou unikátní ruční práce. Podívejte se, jak mohou výrazně černé schody elegantně zapadat do prostoru.

 

 

        Pokud dokážete využít volné místo pod schody jako úložný prostor, máte vyhráno. Nemusí se však jednat o žádné technické vymoženosti. Stačí pár vestavěných polic a skříněk, stejně jako v následující realizaci od architektky Kristiny Prokšové. 

 

 

        I v dětském pokoji se dá prostoru pod schody přidělit další úkol. Může například sloužit jako šatní skříň či skrývat výklopnou postel. I zde nesmíme zapomenout na heslo "bezpečnost především". Zábradlí je v následující realizaci funkčně zakomponováno do dětského prostředí a využito také jako provizorní nástěnka.

 

 

        Ivan, Vítek a Juraj - tři partneři studia edit! - se pyšní následující přestavbou. Zadáním bylo spojit dva sousedící triplexy v rekonstruovaném bytovém domě - původně sýpce. V každém triplexu bylo samostatné schodiště. Spojením bytů došlo k změne dispoziční logiky a ani jedno schodiště nebylo vhodně orientováno. Navrhli proto nové schody, které přesně reagovaly na novou dispozici v každém podlaží. Schody jsou vytvořené jako geometrizovaná sochá, točitý tvar je rozdělen na přímé segmenty. Podhledová část tím tvoří trojúhelníkové desky, které vytvářejí vizuálně atraktivní objekt v interiéru - zejména v obývacím pokoji.

 

 

        Jde vidět, že práce je pro tyto chlapy především radost, která se rozvíjí s každým novým projektem a s každou pozitivní odezvou.  Řeší nejen soukromé projekty, ale také soutěže a urbanistické koncepty. Nebojí se netradičních zadání, mezioborové spolupráce a experimentů.

 

 

        "Jeden za všechny, všichni za under-construction". Takové je heslo Vladimíra Vašuta, Viktora Vlacha a Eriky Vašutové, kteří stojí za tímto kreativním návrhem. Stylově řešené zábradlí splňující bezpečnostní funkci, která je u schodišť jednou ze základních nutností.

 

 

        Použití kvalitních materiálů pro schodišťové stupně a výběr luxusního zábradlí můžete ještě podpořit investováním do netradiční tapety. Výsledkem bude neotřelý vzhled a skvělá atmosféra.

 

        Níže přiložené fotky jsou ukázkami harmonických a osobitých schodišť. Za krásné tapety můžeme vděčit firmě Adin Interier, která má dlouholetou zkušenost v oblasti dekórování interiérů.

 

 
        Jestico + Whiles je společnost oceňována za architekturu a interiérový design. Firma má kanceláře v Londýně a Praze. Za celou svou historii získali přes 100 domácích i mezinárodních ocenění za inovace a vynikající design.
 
        Z jejich tvorby jsem pro Vás vybrala schodiště bez podstupnic, které je součástí Vily Průhonice. Je kombinací materiálů vysokého standardu. Doplněno o skleněné panely a podlahovou krytinu z běleného dubu.
 

       

        To, že schodiště nemusí být pouze nezáživným průchozím prostorem, potvrzuje následující ukázka, opět z portfolia Kritiny Prokšové. Z tohoto vzdušného a prosvětleného schodiště můžeme cítit inspiraci jejími zahraničními cestami po Austrálii a Kalifornii.

 

 

        Schodiště se již nemusí skrývat v chodbě jako pouhá funkční součást našeho obydlí. Právě naopak. Může být dominantním prvkem nejen vstupního prostoru.