Tajemná kostka uprostřed místnosti a kokedami domácí výroby (+návod)

Anna Dlouha
18. Březen 2016

Nejpraktičtější jsou věci, které se dají využít v různých situacích a různými způsoby. Zkrátka podle toho, jak člověk potřebuje.  V mezinárodní terminologii se pro takové věci vžil termín multifunkční. My se nyní na jednu takovou „všechno-věc“ zajedeme podívat do Opavy.


 

Opavské bydlení se v roce 2012 dočkalo kompletní rekonstrukce. Výraznou obětí, která padla během přestavby, byla celá jedna zeď. Kromě větších úprav došlo i k těm tradičním – nové nátěry, oprava podlah atd. Na místě bývalé zdi vyrostl tajemný kvádr, který kromě funkce rozdělovníku místnosti, plní také úkol bytového pomocníka, neboť jsou v něm zabudovány četné spotřebiče.

 

Byt o dvou místnostech, sice patří k těm menším, ale chytré dispoziční řešení, které vymyslelo pánské duo – Martin Materna a Adam Weczerek (WMARCH) – tento fakt rafinovaně zakrývá.

Menší místnost je věnovaná ložnici, do které se dostaneme skrz útlou chodbičku. Kvůli maximálnímu využití prostorů, a zajištění dostatečného místa pro ukládání věcí, byly po stranách chodby zhotoveny sněhobílé vestavné skříně. Zajímavým prvkem užitým v ložnici je knihovna po obou stranách při vstupních dveřích. Použití knihovnického systému jasně dokazuje, že i v malém bytě mohou lidé mít cokoli, aniž by slevovali ze svých požadavků.

 

Nyní se vrátíme zpět do velké místnosti, jež propojuje jídelnu, kuchyňský kout a obývací pokoj. Celá místnost je laděná do bílého tónu. Na nábytku a „kvádru“ byl sněhobílý odstín doplněn o lesk. Nábytek byl vzhledem k maléme prostoru volen s ohledem na funkčnost. Z toho důvodu je obývací pokoj vybaven základním nábytkem v podobě rozkládacího sofa, televizní stěny a konferenčního stolku. Panenské prostředí obývacího pokoje ozvláštňují kokedami zavěšené na okně.

 

Tento netradiční floristický doplněk pochází z Japonska a jeho výroba je poměrně jednoduchá (Návod najdete na konci článku). Zavěšené květinové kouličky jsou vlastně takřka jedinou věcí, která byla zachovaná z původního bydlení.

 

Druhá strana kvádru je plně k dispozici kuchyňským potřebám. Právě kuchyňská část využívá „kvádrového pomocníka“ nejvíce, neboť do něho byly zabudovány spotřebiče – sporák, mikrovlnná trouba a lednice. Ze strany od jídelny se v kvádru nachází úložný šuplík.

Jak na kokedami?

  1. Rostlinu vyjmeme z květináče, oklepeme přebytečnou hlínu.
  2. Smíchejte rašelinu a substrát. Vytvořte kouli, která bude odpovídat velikosti rostliny
  3. Kořeny rostliny obalte rašelinou a upevněte provázkem (Utahujte s mírou, aby nedošlo k poškození kořenů)
  4. Do koule z hlíny a rašeliny vydlabejte dírku a vložte kořeny rostliny
  5. Na kokedamu přiložíme mech, který jemně zamáčkneme do hlíny. Mech zde hraje velmi důležitou roli, neboť zadržuje vodu, drží kokedamu pohromadě a navíc působí moc hezky.
  6. Na závěr celou kouli omotejte přírodním provázkem, aby vše drželo pohromadě. Nyní stačí kokedamu zavěsit a voalá – floristická dekorace je na světě!