Tajemná Feng-shui snadno nachází rovnováhu mezi člověkem, stavbou a krajinou

Petra S.
7. Březen 2017

Možná nejste příznivcem této filosofie a nebo se setkáváte s pojmem Feng-shui poprvé.
Byli byste proto mile překvapeni, jak byste se s velkou pravděpodobností i vy cítili skvěle v domě, postaveném právě podle principů tohoto čínského umění...

Pokud bychom se dostali ke kořenům Feng-shui, zjistili bychom, že ve staré Číně bylo náplní tohoto učení především dodržovat vítr (feng) a vodu (shui) v rovnováze. Jak je známo, oba tyto elementy mají odjakživa vlastnost lidem pomáhat nebo naopak škodit.
Feng-shui bylo stvořeno jako pomůcka v nastolení harmonie veškerých energií, mimo jiné i v mezilidských vztazích, zdraví, našich nálad apod. Hlavní úlohou Feng-shui je ale v prostém překladu to, že napomáhá dotyčnému aby se cítil na daném místě (kde je metoda aplikována) dobře.
To je důvodem, proč se stále více setkáváme s Feng-shui nejenom pro duchovní vylepšení domů, bytů či zahrad.

Ačkoliv má Feng-shui spousta pilířů učení, všeobecně se opírá o tok energie čchi, která tak stojí nejvíce za zmínku. Jedná se o „universální“ sílu, která je údajně všudypřítomná a vyživuje prostor kolem nás.

Jejím zdrojem je neustálá dynamická přeměna energií Jing a Jang. Tam, kde proudí přiměřenou rychlostí a kde se zdržuje stále oživovaná a čerstvá, se cítíte dobře. Tam kde naopak stagnuje, se můžete cítit unaveni a ne nadarmo se také říká "bez energie".

V domu se Čchi rozlévá a stahuje podle tvaru a orientací místností.

Proto Feng-shui často využívá zaoblených prvků a křivek.

V domě postaveného podle Feng-shui nenajdete tak žádné ostré hrany, které by mohli působit rušivě.

Zaoblení naopak vytváří atmosféru jemného prostředí, jenž zároveň obaluje i životodárnou čchi.

Hlavní fasáda s obytnými místnostmi je nejvíce v harmonii s Feng-Shui, pokud je natočená směrem na jih. Ze strany slunce pak přichází čchi nejvíce oživená.

Prvek symetrie je podle Feng-shui pro člověka jedním z nejpřirozenějších.

Použití symetrie je proto další z důležitých vlastností pro vhodné členění prostoru.
Emotivně pozitivní vnímání estetiky je na ní totiž přímo založeno. Podle feng shui také platí, že vše přirozené, co se nám zjevuje, má svůj střed a dva okraje. Pokud tyto základní principy aplikujeme i v architektuře, bude to mít na nás jistě pozitivní vliv.

Dobře působící prostor má vždy volný střed. To je základem každé stavby, která čerpá z principu feng shui. Dutina, symbol lůna, je člověku životním prostorem a obal zase ochranou.
Proto je v domě tak důležitý poměr velikosti prázdného středu a plných ploch zdí, které ho ochraňují.

Na schodiště je zas ideální volbou, vstupovat přímo ze společného obytného prostoru. To prostor sociálně stmelí a podpoří komunikaci mezi všemi, kteří tudy budou procházet.

Často diskutovaným tématem je, jak by měl také vypadat vstup do bytu/domu.

Začněte s vytvořením silného uvítacího prostoru pro energii. Existuje mnoho možností.
Pokud je váš prostor omezen, požadovanému efektu dopomůže vkusná výzdoba, barevné stěny, či hezký koberec s živými barvami.

 

Čemu se naopak vyvarovat? Vstupu pozitivní energie může zabránit například:

Zrcadlo naproti vstupním dveřím, schody umístěné blízko nebo naproti vchodu, blízká stěna proti vstupu a mimo jiné i koupelna naproti hlavním dveřím.

 

A jak je to s nábytkem a zásadám pro jeho umístění podle Feng Shui?

Pro tentokrát se zaměříme na ten nejdůležitejší kus. Nejenom podle Feng Shui je tímto kusem nábytku postel. Má nejintimnější vztah s naší osobní energií a má tak vliv na naší pohodu, zdraví ale také naše vztahy. Dobrá postel a její správné umístění patří mezi základní kameny Feng Shui bydlení.

 

Co má tedy postel podle FS splňovat?

Ideálně by měla být umístěna v dostatečné vzdálenosti od dveří, kudy do místnosti vstupuje energie. Jelikož během spánku tělo pracuje na komplexní a energeticky náročné „opravě“ na mnoha úrovních, hlava tak podvědomě potřebuje dobré krytí, ochranu a podporu, stejně jako záda při delším sezení. To znamená, že by zde hlava měla mít oporu v podobě stěny nebo alespoň pevného postelového čela. 

Z postele bychom pak měli mít přehled o dění. Je tedy dobré mít výhled na dveře a vidět vstupující osoby. Nakonec prostor pod matrací by měl být volný. Úložné prostory totiž neumožňují energii proudit kolem těla během spánku, a blokují tak její cirkulaci.