Tady seno rozhodně nenajdete, stodola totiž funguje jako víkendové bydlení!

Anna Dlouha
17. Srpen 2017

Bydlet člověk může leckde  - v panelovém domě, na lodi, na stromě i třeba ve stodole. Protože je člověk tvor vynalézavý, své bydlení si vždy zdokonalí dle svého gusta. Ukázkou netradičního bydlení, byť víkendového, je  stodola na Osoblažsku navržená a zrealizovaná tvůrci z architektonického studia atelier38.cz.

 

Pojďme se podívat, jak se dílo vydařilo.

„Osoblažsko na Severní Moravě, nejchudší oblast České republiky spojená s okolním světem pupeční šňůrou úzkorozchodné železnice. Bohem zapomenuté území hospodářských stavení a stodol.“  (atelier38.cz) A právě toho, že je Osoblažsko koutem, kde lišky dávají dobrou noc, architekti využili.

Fasádu stodoly tvůrci přizpůsobili okolnímu prostředí. Protože do přírody patří dřevo a kámen, objevily se tyto materiály i na stavbě samotné. Zatímco kamenné pilíře vytyčují hrubou kostru stavby, dřevo plní úlohu drobných „kůstek“ a celý koncept stavby dokresluje. 

Zatímco kámen zůstal dominantou exteriéru, dřevo skrz stěny „prosáklo“ také do interiéru.

Dřevěné krovy vykreslují spolu s krbem efekt venkovského interiéru. V dřevěném módu se do společenské místnosti volilo i vybavení a doplňky. 

Protože byla stodola vyhraněna na víkendové a prázdninové pobyty, bylo spodní patro vybaveno také relaxační zónou. 

Při renovaci se myslelo i na druhé patro. To však nekopíruje stávající půdorys, ale vytváří efekt balkónu. Tyto prostory slouží plně k soukromým účelům. Najdeme zde ložnici, pracovnu i sociální zařízení. 

V exteriéru i interiéru se většinově použily přírodní materiály. Ke slovu se dostal kov, kámen, dřevo, pálená hlína.