Sympatický rekreační domek na holandském venkově

Pavla Kubu
27. Únor 2017

Ve venkovské oblasti severně od města Utrecht v Holandsku byl postaven jednoduchý a sympatický rekreační domek. Díky sedlové břidlicové střeše, klasickému komínu a dřevěnému obkladu z červeného cedru krásně zapadá do okolní krajiny. Poctivé a přirozené využití materiálů i precizní řemeslnné zpracování je nádherným příkladem, jak se lze i u nás v Čechách a na Moravě postavit ke stavbě a designu současných rekreačních chatek.


Autor: Roel van Norel + Zecc Architecten

Lokace: Utrecht, Holandsko


Dům nahrazuje stávající zahradní domek a využívá jeho půdorys i původní obrysy. Je postaven ze dřeva a prostřednictvím originálně řešené fasády s dřevěnými okenicemi se otevírá směrem do zahrady. Okenice jsou pohyblivé, což umožňuje regulaci přístupu slunečního světla do interiéru. Když se úplně uzavřou, interiér se promění v intimní prostor poskytující maximální pocit soukromí. Na druhé straně je dům zcela uzavřen, čehož je docíleno vertikálně položenými dřevěnými palubkami.

 

Vnitřní prostor domku se nese v duchu jednoduchosti a přehlednosti. Poskytuje vše nezbytně nutné pro příjemně strávený víkend v přírodě a nic navíc. Přední část slouží jako kuchyně, obývací pokoj a jídelna v jednom. V zadní části je umístěna ložnice, kterou lze v případě potřeby oddělit posuvnými panely. Nad ní vzniklo malé mezipatro, které může sloužit pro přespání návštěv nebo společenské hry v případě špatného počasí. Na straně uzavřené fasády jsou do dubové stěny integrovány kuchyně, WC, sprchový kout, umyvadlo, krbová kamna a několik skříní. Každý metr čtvereční prostoru je zde využit promyšleně a na maximum.